Hoe maak je een slapende kankercel wakker - en waarom je zou willen


Garvan INSTITUUT VOOR MEDISCHE ONDERZOEK

Kankercellen die liggen te 'sluimeren' in het skelet kunnen worden gewekt Ė of met rust gelaten worden om verder te sluimeren - door veranderingen in het botweefsel dat hen omringt, hebben Australische wetenschappers aangetoond. Voor het eerst ter wereld hebben onderzoekers van het Garvan Institute of Medical Research, gebruik makend van state-of-the-art microscopie technieken, gekeken naar kankercellen slapend in levend bot over een periode van maanden. Zij tonen aan dat kankercellen kunnen worden "gewekt" wanneer botweefsel rondom hen wordt afgebroken. Dit suggereert nieuwe mogelijkheden voor het behandelen van metastatische kanker in het bot.

In diverse kankersoorten (waaronder borst- en prostaatkanker), kunnen kankercellen zich vanuit de oorspronkelijke tumor verspreiden naar het bot. Eenmaal daar vestigen ze zich 'voor de lange termijn', en blijven inactief voor maanden of zelfs jaren. Uiteindelijk kunnen sommige van deze cellen ontwaken en beginnen te delen, vormen secundaire kankers (of metastasen) in bot en verslechteren dramatisch de prognose van kankerpatiŽnten.

"Zodra een kanker zich verspreidt naar het bot, wordt het erg moeilijk om het te behandelen", zegt professor Peter Croucher, hoofd van de Garvan's Bone Biology Division en hoofdonderzoeker van de studie. "Dus, is het belangrijk om precies vast te stellen wat die cellen wakker maakt in het bot. Is het een signaal binnen de cellen zelf, of is het een verandering in hun omgeving?

"Je kunt het vergelijken met hoe we zelf wakker worden in de ochtend. Sommigen van ons worden uit zichzelf wakker, maar anderen hebben een extern signaal nodig, of het nu een alarm klok is of zonlicht dat binnenstroomt via het raam."

Het onderzoeksteam maakte een opzet om te ontdekken welke scenario geldt voor kankercellen in het bot. Hun onderzoek is vandaag gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature Communications.

Met behulp van een baanbrekende techniek genaamd intravitaal twee-foton microscopie, hebben de onderzoekers het lot van slapende kankercellen in de tibia (de belangrijkste bot in de lange gedeelte van de poot) van een levende muis bijgehouden. Zij Ôntroduceerden cellen van multiple myeloom (een kanker van bloedcellen die ontstaat in bot) in de muis, en keken hoe klein aantal van de cellen zich innestelde in de tibia en gingen slapen. Deze verborgen zeldzame slapende cellen kunnen worden gedetecteerd omdat ze een fluorescerende kleurstof bevatten die snel verloren ging vanuit delende (wakkere) cellen.

Dr Tri Phan, die mede de studie leidde, zegt: "Omdat we keken naar een lang botstuk zoals een scheenbeen (in plaats van de schedel, dat is vaker onderzocht), konden we dezelfde slapende kankercellen zien, in dezelfde bot, in dezelfde muis, gedurende een lange periode - en dit is iets dat niet eerder is gedaan ".

Prof Croucher zegt dat het bestuderen van dezelfde set van cellen over een periode van maanden belangrijke aanwijzingen gaf over de oorzaak van wat ze opnieuw deed activeren. "Omdat we het op deze manier hebben gedaan kunnen we laten zien dat er een groot aantal slapende cellen zijn - maar slechts een aantal van hen worden wakker, en die wakker worden, doen dat op verschillende tijdstippen. We zagen zelfs een aantal cellen die wakker werden maar weer terug gingen slapen.

"Het feit dat deze myelomacellen zich zo verschillend gedragen, ondanks dat ze afkomstig zijn van dezelfde kankercellijn, gaf ons onze eerste aanwijzing dat het een signaal van buiten de cellen is dat bepaalt wanneer ze wakker worden."

De volgende uitdaging was om uit te werken van de precieze aard is van de 'wake-up call' van bot. Dr. Michelle McDonald, een bot bioloog in het onderzoeksteam, zegt: "In deze studie hebben we aangetoond dat het dynamische proces van bot opbouwen en afbreken signalen kan sturen om kankercellen slapend te houden of om ze wakker te maken.

"Cellen bekend als 'osteoblasten' zijn bekend om te helpen bij het bouwen van nieuw bot, terwijl 'osteoclasten' botcellen afbreken.

"We konden aantonen dat die myelomacellen meestal in slaap worden gehouden door nauwe associatie met een laag van osteoblast-achtige cellen, zogenaamde bot voering cellen, in het endosteum (een binnenoppervlak in bot). De bot-voering cellen zijn normaal gesproken onwerkzaam , dus kunnen we ze zien als de verstrekkers van een rustige omgeving waarin myeloma cellen ongestoord slapen.

. "Cruciaal is dat wij die myeloma cellen wakker kunnen maken door het activeren van osteoclasten, die botweefsel afbreken. Wij denken dat de osteoclasten de lokale omgeving fysiek veranderen van de kankercellen en ze wakker maken in het proces - alsof ze ze letterlijk uit het bed gooien.

"We weten dat bot vernieuwing in ieder van ons plaats vindt - dus een myeloma cel kan worden gewekt op een in essentie willekeurig moment, doordat de lokale omgeving gerenoveerd wordt door osteoclasten. In essentie kan een kankercel dus worden gewekt door in de verkeerde plaats. op het verkeerde moment aanwezig te zijn."

Wat betekent dit voor de behandeling van secundaire kankers in het bot? Prof Croucher zegt: "Nu we kunnen zien dat de kankercellen worden gewekt door veranderingen in het omringende bot, kunnen we denken in een geheel nieuwe manier over de behandeling van botmetastase - en er zijn twee behandelmethoden in het bijzonder die veelbelovend lijken te zijn.

'De eerste is dat we de botafbraak kunnen afremmen door osteoclasten, teneinde kankercellen langdurig in winterslaap te houden. In feite zijn er reeds geneesmiddelen die dit kunnen doen, zoals bisfosfonaten (gebruikt om bot in mensen met osteoporose beschermen ), en er is al bewijs dat deze drugs de overleving helpen verbeteren bij patiŽnten met borstkanker.

"De andere, meer radicale optie is het tegenovergestelde -. De slapende cellen wekken door het activeren van osteoclasten en besturen van de botafbraak. De meeste kankerbehandelingen vallen actief delende cellen aan, zodat activering van slapende cellen ze gevoelig maakt voor die therapieŽn - en, uiteindelijk, residuele ziekte uit te roeien".

Vertaald door Ingrid Graafland


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats