Eeuwenoud anti-ontstekingsmedicijn salicylzuur heeft kankerbestrijdende eigenschappen


Diflunisal - een neefje van aspirine - blokkeert een sleutel proteÔne, die tumorvorming in leukemie veroorzaakt.

GLADSTONE INSTITUTES

Wetenschappers van de Gladstone Institute hebben een nieuwe weg gevonden waarbij salicylzuur - een sleutel onderdeel in het
ontstekingsremmend medicijn aspirine en diflunisal - ontstekingen en kanker stopt.

In een studie, gepubliceerd in eLife, ontdekten de wetenschappers dat salicylzuur Ťn diflunisal beiden, twee sleutelproteÔnen, die de genhuishouding door het lichaam controleren, onderdrukken.

Deze zusterproteÔnen, p300 en CREB-bindend proteÔne (CPB), zijn biogenetische regulateurs die het peil van de proteÔne controleren die ontstekingen veroorzaken, of die betrokken zijn bij de celgroei. Door de remmende werking van p300 en CPB in het salicylzuur en diflunisal wordt de activering van deze proteÔnes geblokkeerd. Hierdoor wordt schade voorkomen aan de cellen die door ontstekingen veroorzaakt zou worden.

Deze studie laat in de eerste demonstratie zien dat beiden, p300 en CPB doelgericht kunnen werken door medicijnen. Dit is een belangrijke klinische conclusie.

ďSalicylzuur is een van de oudste drugs/medicijnen op deze planeet. Dit gaat terug tot de Egyptenaren en de Grieken, maar we ontdekken nog steeds nieuwe dingen erover.Ē zei hoofd auteur Eric Verdin, MD, directeur van het Gladstone Institute of Virology and Immunology. Het ontdekken van deze weg, nl. dat salicylzuur op ontstekingen werkt, opent een heel scala aan nieuwe klinische mogelijkheden voor deze medicijnen.

Eerder onderzoek, gedaan in het laboratorium van co-auteur Stephen D. Nimer, MD, directeur van Sylvester Comprehensive Cancer Center aan de Universiteit van Miami Miller School of Medicine, en een medewerker van Verdin, ontdekten een verband tussen p300 en het leukemie-bevorderend proteÔne AML 1-ETO. In het lopende onderzoek, werkten wetenschappers van Gladstone en Sylvester samen om te testen of p300 met diflunisal, leukemie in muizen zou onderdrukken. Zoals voorspeld, stopte de diflunisal de kankergroei en krompen de tumoren in de muis met leukemie.

ďDe mogelijkheid om medicijnen te gebruiken, die al zijn goedgekeurd door de FDA, om deel uit te maken van nieuwe therapieŽn voor kanker patiŽnten is ongelooflijk opwindend,Ē zei Nimer. ďWij hebben een klinische test gedaan met salicylzuur in patiŽnten met bloedkanker en hebben het veilig bevonden. Daarom, deze gezamenlijke poging om nieuwe biogenetische therapieŽn te ontwikkelen is een belangrijke stap in onze reis om effectievere behandelingen te vinden voor leukemie patiŽnten.Ē

De wetenschappers vervolgen nu met een klinisch onderzoek naar de mogelijkheden om met salicylzuur patiŽnten met leukemie te behandelen als deel van nieuwe combinatie therapieŽn. Andere mogelijke klinische toepassingen voor salicylzuur sluiten ook andere vormen van kanker in, alsmede type 2 diabetes, ontstekingsziekten, en zelfs hersenaandoeningen, zoals Alzheimer. Van te voren wees het onderzoek van Gladstone uit dat een ander medicijn, hetwelk salicylzuur bevatte, ophoping vanĒtauĒ in neuronen tegenhield en beschermde tegen cognitieve achteruitgang in een muis met dementie.

Vertaling: Heleen Teunissen


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats