Kanker ook bij Paleo-dieet? Vraag het aan iemand die 1,7 miljoen jaar geleden leefde


Het bewijs van de vroegste kanker gevonden op Zuid-Afrikaanse fossielen.

Universiteit van Witwatersrand

Johannesburg, Zuid-Afrika - Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van wetenschappers van de University of the Witwatersrand’s Evolutionary Studies Institute en de South African Centre for Excellence in PalaeoSciences kondigen in twee studieverslagen, gepubliceerd in de Zuid-Afrikaanse Journal of Science, de ontdekking aan van het oudste bewijs voor kanker en benige tumoren.

De ontdekking van een voetbot van ongeveer 1,7 miljoen jaar geleden uit de site van Swartkrans met een definitief bewijs van kwaadaardige kanker is de oudste gevonden datum voor deze ziekte en brengt ons terug tot in de diepe prehistorie. Hoewel de exacte soort waartoe het bot behoort niet bekend is, is het duidelijk dat het van een mensachtige, of tweevoetige familie is.

In een begeleidend document verschijnt in hetzelfde tijdschrift de studie van een samenwerkende team van wetenschappers dat de oudste ooit gevonden tumor in het menselijk fossielenbestand heeft gevonden … goedaardige gezwellen in de wervels van het bekende Australopithecus sediba kind Karabo, van de site van Malapa,van bijna twee miljoen jaar geleden. De oudste eerder aangetoond mogelijk mensachtige tumor werd gevonden in de rib van een Neanderthaler van ongeveer 120.000 jaar oud.

Edward Odes, Wits promovendus, hoofdauteur van de kankersstudie en co-auteur van de tumorstudie, merkt op "De moderne geneeskunde heeft de neiging om te veronderstellen dat kanker en tumoren bij de mens ziekten zijn die worden veroorzaakt door de moderne levensstijl en omgeving. Onze studies tonen aan dat de oorsprong van deze ziekten dateert van miljoenen jaren voordat de moderne industriële samenleving bestaat ".

De kanker in een middenvoetsbeentje, werd geïdentificeerd als een osteosarcoom, een agressieve vorm van kanker die gewoonlijk jongere mensen treft, en die onbehandeld meestal resulteert in een vroege dood. “We weten niet of het voetbot behoort tot een volwassene of een kind, noch of de kanker de dood van deze persoon heeft veroorzaakt, maar we zijn wel zeker dat deze ziekte invloed heeft gehad op de beweeglijkheid van deze persoon, "zegt Dr Bernhard Zipfel, Wits wetenschapper en expert in de beweging van de vroege mens. "In het kort, het moet pijnlijk geweest zijn."

Hoofdauteur van de tumorstudie en co-auteur van de kankerstudie, Dr Patrick Randolph-Quinney van Wits University en de University of Central Lancashire in het Verenigd Koninkrijk, stelt: "De aanwezigheid van een goedaardige tumor in Australopithecus sediba is fascinerend niet alleen omdat die werd gevonden in de rug, een zeldzame plaats voor een dergelijke ziekte bij de moderne mens, maar ook omdat het hier een kind betreft. Dit is in feite het eerste bewijs van een dergelijke ziekte bij een jong persoon in het geheel van de fossiele menselijke records ".

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu



 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats