Gen kan uitkomst kanker verslechteren door versnelde afbraak medicijnen


INSTITUTE OF CANCER RESEARCH, LONDEN

Sommige patiŽnten met borstkanker, longkanker en leukemie lijkt het slecht te vergaan na de behandeling, vanwege de effecten van een bepaald gen, blijkt uit een nieuwe studie.

Het gen, genaamd CYP3A7, is normaal gesproken alleen tijdens de kindertijd actief, maar bij sommige mensen blijft het actief tijdens de volwassenheid waardoor wordt hun stofwisseling overactief wordt.

Volwassenen met actieve kopieŽn van het gen produceren enzymen die niet alleen hormonen afbreken maar ook ongeveer de helft van alle klinisch gebruikte medicijnen Ė waardoor de effectiviteit van sommige kankerbehandelingen potentieel wordt verminderd.

Wetenschappers aan het Kankerinstituut in Londen zagen dat bij zeven tot acht procent van ongeveer 2500 onderzochte kankerpatiŽnten een cluster van ťťn-letter-variaties in hun DNA-code voorkwam die ervoor zorgde dat CYP3A7 actief bleef bij volwassenen.

Als de resultaten in ander onderzoek kunnen worden bevestigd, zou dit kunnen helpen bij het vinden van manieren om kankerbehandelingen voor mensen met deze versie van het CYP3A7-gen te optimaliseren.

Het onderzoek, dat afgelopen donderdag verscheen in het tijdschrift Cancer Research, is gefinancierd door organisaties zoals Breast Cancer Now, Bloodwise en Cancer Research UK.

De onderzoekers bepaalden eerst of het cluster van genetische varianten Ė die eerder in verband waren gebracht met zowel de niveaus van het vrouwelijke seksehormoon oestrogeen als met het risico op het ontwikkelen van borstkanker Ė ook in verband stond met een verhoogd risico op een slecht verloop van kanker.

Ze voerden een aantal analyses uit op monsters van 1008 vrouwen met borstkanker, die behandeld werden bij de Royal Marsden NHS Foundation Trust, en van 347 patiŽnten met longkanker en 1128 met chronische lymfatische leukemie.

Bij zeven tot acht procent van de patiŽnten in elke groep Ė borstkanker, longkanker en leukemie Ė was een specifiek ťťn-letterig genetisch kenmerk Ė een Ďtagí Ė aanwezig in de cellen. De tag duidde erop dat deze patiŽnten de versie van het CYP37A-gen hadden die nog steeds actief was.

De onderzoekers zagen dat dit kenmerk, de tag, in alle drie de groepen kankerpatiŽnten samenhing met een slechte prognose, misschien vanwege een effect op de manier waarop deze patiŽnten de kankermedicijnen afbraken waarmee ze behandeld werden.

Onder de borstkankerpatiŽnten hing de tag samen met een 74% hogere kans om te sterven aan borstkanker. Onder de longkankerpatiŽnten stond het in verband met een 43% hoger risico op overlijden in het algemeen en onder leukemiepatiŽnten was er een samenhang met een 62% hogere kans op een verergering van de ziekte. De studie geeft aan, dat in de toekomst de uitkomst zou kunnen verbeteren voor dragers van de activerende genetische variant voor CYP3A7 Ė die CYP3A7*1C wordt genoemd Ė door aanpassing van de standaard soort of dosering van chemotherapie.

Coauteur van de studie Dr. Olivia Fletcher, Groepsleider in het Breast Cancer Now Onderzoekscentrum aan het Instituut voor Kankeronderzoek te Londen, zegt: ďOns onderzoek toont aan dat sommige patiŽnten met borstkanker, longkanker en leukemie een genetische variant hebben die hun capaciteit voor het afbreken van hormonen vergroot Ė en daarmee potentieel ook voor het afbreken van medicijnen. We hebben aangetoond dat patiŽnten met deze variant vaker slechtere uitkomsten hebben dan diegenen zonder de variant, en dat het mogelijk is dat dit komt doordat zij chemotherapiemedicijnen te efficiŽnt uit hun lichaam kunnen verwijderen.Ē

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats