Een onderzoek heeft uitgewezen dat Spaanse kinderen te veel 'junk food' commercials worden opgedrongen


Onderzoekers van de UGR (University of Granada) en de Universiteit van San Rafael concludeerde dat Spaanse kinderen te veel advertenties met ongezond voedsel zien via het televisiescherm. (Hamburgers, pizza's, frisdranken, snoepgoed, etc.) Een verontrustende situatie die diabetes bij kinderen kan vergroten.

Bron: University of Granada

Spaanse kinderen worden overspoeld met advertenties over ongezond voedsel.(Hamburgers, pizza's, frisdranken, snoepgoed, etc.). Zowel op de reguliere tv kanalen als ook bij de tv kanalen bedoeld voor de kinderen, een situatie die bestempeld kan worden als 'zeer  verontrustend' en waar deze de kans op diabetes vergroot bij kinderen.

Deze conclusie is getrokken na een baanbrekend onderzoek door wetenschappers van de Universieit van Grenada, (Deze behoort tot het 'Center of Excellence in Pediatric Research Euristikos and the departments of Pharmacology and Pediatrics') in samenwerking met het universitair ziekenhuis van Granada.

De doel van dit onderzoek was om veranderingen te evalueren tussen 2007 en 2013. En voor en na de intreding van de Spaanse en Europese volksgezondheid regelgeving met betrekking tot de uitzending van fastfood advertenties op TV.

Genoemde regelgevingen zijn in werking getreden vanaf 2011 (wet 17/2011 over voedselveiligheid en voeding). Om dit te concluderen hebben de onderzoekers een totaal van 1263 advertenties bekeken en geanalyseerd, wat overeenkomt met 256 uren aan uitzendtijd.

Al deze advertenties werden uitgezonden via georiŽnteerde tv kanalen voor Spaanse kinderen tussen de 2 en 12 jaar oud, en 2 grote reguliere tv kanalen voor een algemeen publiek.

Het rapport werd geschreven door een voedingsdeskundige gespecialiseerd in marketing promotie, die de verschillende advertenties had onderverdeeld in de hoeveelheid voedingstoffen, subliminale boodschappen en aanbevelingen die ze gaven over gezonde gewoontes.

Vertaling: Bjorn HanssenNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]