Bloeddrukdieet verbetert bloedmarker bij jicht


Effect op urinezuurgehalte stemt bijna overeen met de invloed van jichtmedicijnen

JOHNS HOPKINS MEDICINE

Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en magere zuivelproducten, weinig vetten en verzadigde vetten (DASH-dieet), decennia geleden ontworpen om hoge bloeddruk te verlagen, blijkt nu ook urinezuur aanzienlijk te verminderen, dat verantwoordelijk is voor jicht. Het effect was bij sommige deelnemers zo sterk dat het bijna vergelijkbaar was met medicijnen die specifiek voor jicht worden voorgeschreven, zo laat een nieuwe studie geleid door onderzoekers van Johns Hopkins zien.

De bevindingen op basis van een gerandomiseerde klinische studie zouden kunnen leiden tot een effectief, veilig en duurzaam dieet ter vermindering van urinezuur en mogelijkerwijs ter voorkoming van jichtaanvallen bij degenen die een milde vorm van de ziekte hebben en die geen jichtmedicijnen kunnen of willen nemen.

Voedingsexcessen zoals de consumptie van veel rood vlees en alcohol worden al langer in verband gebracht met jicht, een ziekte die zich kenmerkt door hoge urinezuurwaarden in het bloed waarvan de oorzaak nogal raadselachtig is, ondanks eeuwenlang onderzoek. De onderzoekers van Hopkins merkten op dat terwijl de symptomen van een uitbraak van jicht – ernstige ontsteking en hevige pijn in de gewrichten, met name in de grote teen – in verband gebracht zijn met verhoogde urinezuurwaarden, was het niet duidelijk welk soort dieet precies de urinezuurwaarden zou kunnen verlagen en het risico van flare-ups.

Teneinde dit uit te zoeken gebruikten Stephen P. Juraschek, M.D. Ph.D. medewerker inwendige geneeskunde aan de Johns Hopkins University School of Medicine samen met zijn collega’s gegevens van het DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) onderzoek, een zeer populair en vaak aangehaald onderzoek, waarvan de resultaten in 1997 gepubliceerd zijn. Deze resultaten lieten zien dat het DASH-dieet – dat gebaseerd is op minder zout, hele granen, fruit, groenten, magere melkproducten, minder rood vlees, zoetigheid en verzadigde vetten – een duidelijk positief effect hadden op de bloeddruk en het cholesterol.

In de oorspronkelijke DASH-proef m.b.t. natrium aten de 412 deelnemers 3 maanden ofwel het DASH-dieet ofwel een typisch Amerikaans dieet. Iedere maand van het onderzoek gaven de diëten van de deelnemers een verschillend natriumgehalte aan in een willekeurige volgorde, variërend van een laag (1,2 gram per dag of ongeveer een halve theelepel), medium (2,3 gram per dag of ongeveer een theelepel) en een hoog gehalte (3,4 gram per dag of ongeveer 1,5 theelepel). Het hoge natriumgehalte was vergelijkbaar met de gemiddelde dagelijkse inname bij een typisch Amerikaans dieet.

Aan het begin en einde van iedere periode van natriuminname namen de onderzoekers die de oorspronkelijke studie leidden ook bloed af, dat geanalyseerd werd op allerlei bloedmarkers met inbegrip van urinezuur.

In deze nieuwe studie onderzochten Juraschek en zijn collega’s deze gegevens om vast te stellen of en hoe iedere interventie invloed had op de concentratie van urinezuur in het bloed. Zij stelden vast dat het DASH-dieet leidde tot een geringe afname van 0,35 milligram urinezuur per deciliter. Hoe hoger het gehalte urinezuur aan het begin hoe sterker de afname. Bij degenen met het hoogste urinezuurgehalte – meer dan 7 milligram per deciliter – was de afname wel 1,3 milligram per deciliter.
In relatie tot wat bekend is over het urinezuurgehalte en flare-ups van jicht sprak Juraschek: “Dat is een grote afname van urinezuur”. Medicijnen tegen jicht zoals allopurinol verminderen vaak het urinezuur in het bloed van de patiënten met ongeveer 2 milligram per deciliter. “Wanneer je op basis van de studie een zo’n sterke afname ziet na een DASH-dieet is het effect vergelijkbaar met jichtmedicatie, mag men aannemen”.

Juraschek merkte op dat het effect van natrium op urinezuur gering is, maar veelbetekend en geheel anders dan de verwachtingen van de onderzoekers. Gedurende het deel van het DASH-onderzoek waarbij de deelnemers het minst natrium kregen, was hun urinezuurgehalte het hoogst, met een geringe afname tijdens middelgrote en grote natriumhoeveelheden bij het onderzoek.

Alhoewel een hoog natriumgehalte het urinezuur enigszins vermindert, waarschuwt Juraschek geen voorbarige conclusies te trekken dat teneinde het urinezuur in bloed te verminderen het aan te raden is veel natrium in te nemen. “Meer dan 70 procent van de mensen met jicht heeft een hoge bloeddruk”, zegt Juraschek. “Als men ten behoeve van het urinezuurgehalte meer natrium zou innemen, zou dat een slechte invloed hebben op de bloeddruk”.

De onderzoekers waarschuwen dat verder onderzoek nodig is om duidelijker vast te stellen wat de relatie is tussen het DASH-dieet en het urinezuurgehalte bij patiënten en te onderzoeken of het DASH-dieet de flare-ups van jicht zou kunnen verminderen. Zij concluderen dat het nieuwe onderzoek, beschreven in het nummer van 15 augustus van Arthritis and Rheumatology, de patiënten een realistische methode zou kunnen bieden om urinezuur te beheersen – en waarschijnlijk ook flare-ups van jicht – middels een dieet dat al heeft aangetoond een positieve invloed te hebben op de bloeddruk, een duidelijke risicofactor bij cardiovasculaire ziektes.

Er zijn ongeveer 8,3 miljoen mensen in de Verenigde Staten met jicht, hetgeen de gezondheidszorg naar schatting 7,7 miljard dollar kost.

“De resultaten van dit onderzoek zijn goed nieuws voor patiënten met een hoog urinezuurgehalte in het bloed of voor degenen die gevoelig zijn voor jicht. Het voorkomen van jicht middels een dieet kan beschouwd worden als een eerstelijnstherapie. Uit het onderzoek blijkt dat men ten behoeve van een reductie van urinezuur niet alleen minder alcohol en proteďne tot zich dient te nemen, zoals al vaststond, maar dat men daarnaast het DASH-dieet zou moeten volgen”, sprak hoofdauteur Edgar R. Miller III, M.D. Ph.D. professor geneeskunde aan de Johns Hopkins University School of Medicine.

Vertaling: Els Scholtens


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats