Social media vormt bedreiging voor mensen met verstandelijke beperking


MICHIGAN STATE UNIVERSITY

Mensen met verstandelijke beperkingen zijn gevoeliger voor uitbuiting en misbruik en de opkomst van het Internet verhoogt deze gevoeligheid nog verder.

Het eerste onderzoek op dit gebied, mede uitgevoerd door een wetenschapper van de Michigan State University, wijst uit dat volwassenen met het Williams syndroom – extreem sociale en goedgelovige mensen – vaak gebruik maken van Facebook en andere sociale netwerksites en dat zij vooral zeer kwetsbaar zijn om online tot slachtoffer te worden gemaakt.

Ruwweg een derde van de deelnemers aan de studie zei dat ze hun foto aan een onbekende zouden sturen, dat ze mee zouden gaan naar het huis van iemand die ze online hadden ontmoet en dat ze online relaties verborgen zouden houden voor hun ouders.

“Deze zeer sociale groep mensen is al kwetsbaar in het dagelijkse leven en nu zoeken ze ook hun sociale vertier via internet, waar ze zowel met mensen communiceren die ze kennen als met onbekenden,” zegt Marisa Fisher, universitair docent speciaal onderwijs aan de MSU. “Ze beschikken niet over de kennis om te weten hoe ze kunnen bepalen wat risicovol gedrag is.”

De studie, geschreven door Fisher en Emma Lough, doctoraal student aan de Durham Universiteit in Engeland, staat online in het Journal of Intellectual Disability Research.

Het syndroom van Williams is een relatief zeldzame genetische aandoening die wordt gekenmerkt door achterstanden in de ontwikkeling, leerproblemen, een extreem sociale persoonlijkheid en affiniteit voor muziek. Veel volwassenen met het syndroom wonen bij hun ouders of andere verzorgers.

Fisher bestudeert het syndroom van Williams al meer dan tien jaar. Zij leidt ook een jaarlijks muziekkamp voor mensen met het syndroom, dat wordt georganiseerd door het Vanderbilt Kennedy Center in Nashville en ondersteund door de ACM Lifting Lives Foudation.

Uit een studie uit 2013, geleid door Fisher, blijkt dat mensen met het syndroom van Williams, autisme en het syndroom van Down extreem vaak worden geplaagd en gepest, bestolen en misbruikt in de echte wereld. De huidige studie is de eerste die onderzoekt in hoeverre volwassenen ook risico lopen om online slachtoffer te worden van dit soort praktijken.

Bijna 85 procent van de volwassenen met Williams syndroom gebruiken bijna elke dag sociale netwerksites zoals Facebook, meestal zonder toezicht, zo blijkt uit de studie. Deelnemers delen ook een grote hoeveelheid te achterhalen informatie op hun sociale netwerkprofiel en de kans dat ze op sociaal vlak risicovol gedrag vertonen is groot.

Fisher ontwikkelt nu een programma voor sociale vaardigheden voor mensen met het syndroom, waarin onder andere aandacht is voor passend online gedrag en veiligheid. Haar onderzoek wijst uit dat mensen met het syndroom nee kunnen leren zeggen tegen vreemden, wat een weerlegging is van eerdere studies, die aangaven dat het bovenmatig sociale gedrag bij deze mensen zeer hardnekkig is.

Hoewel internet het dagelijkse leven van mensen met Williams syndroom kan verrijken, vormt het ook bedreigingen, die met reden gevaarlijker kunnen worden genoemd dan de dreigingen die ze in de echte wereld tegenkomen, is de conclusie van het onderzoek.

“Het is tijd om mensen met Williams syndroom te leren over veiligheid, zowel in de echte wereld als online,” zegt Fisher. “Dan gaat het ook om wat voor persoonlijke informatie ze kunnen delen, hoe de privacy settings werken en hoe je kunt bepalen of een ‘online vriend’ wel een ‘offline vriend’ zou moeten worden.”

Vertaling: Astrid


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats