Desinfectie met UV-licht vermindert optreden van Clostridium difficile-infectie aanzienlijk


Nieuw onderzoek toont aan dat CD-infectie met 25% afneemt door UV-licht

SOCIETY FOR HEALTHCARE EPIDEMIOLOGY OF AMERICA

Schoonmaken van onbezette ziekenhuiskamers door middel van desinfectie met Ultraviolet C-licht (korte golf) zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de besmetting met C. difficile-infecties (CDI) bij patiŽnten met verhoogd risico die later in de kamers kwamen te liggen, volgens een studie die vandaag verscheen in Infection Control & Hospital Epidemiology, het tijdschrift van de Society for Healthcare Epidemiology of America. Het apparaat, dat op afstand bestuurbaar is, werd gebruikt nadat patiŽnten met CDI ontslagen waren uit het ziekenhuis. Het zorgde ook voor een aanzienlijke besparing van kosten, geschat op tussen de 350.000 en 1,5 miljoen dollar per jaar.

ďUV-licht-desinfectie, ingezet bij het schoonmaken van patiŽntenkamers, zorgde voor een aanzienlijke vermindering van het aantal CDI-gevallen die samenhangen met een verblijf in het ziekenhuis,Ē aldus de arts dr. David Pegues, hoofdauteur van het onderzoek en hoogleraar Geneeskunde aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania. ďHet succes van deze technologie is mede te danken aan werknemers van de Environmental Services (Milieudienst), als kritische partner van onze pogingen om in het ziekenhuis opgelopen infecties, zoals C. difficile, te elimineren en de patiŽntveiligheid te verbeteren.Ē

Het onderzoek werd uitgevoerd op drie hematologie-oncologieafdelingen van het ziekenhuis van de University of Pennsylvania, gedurende een jaar (van februari 2014 tot januari 2015). De resultaten tonen aan dat door toevoeging van UV-C-desinfectie aan de normale ontsmettingsprotocollen, het vůůrkomen van CDI met 25 % verminderde onder nieuwe patiŽnten in de betreffende afdelingen, vergeleken met het voorgaande jaar.

Tegelijkertijd ging tijdens deze periode het aantal CD-infecties met 16 % omhoog op de afdelingen waar het onderzoek niet werd uitgevoerd. Het team constateerde dat het inzetten van de ultraviolet-robot door teamleden van Environmental Services, na de normale schoonmaak, niet alleen het aantal infecties terugbracht, maar dat dit gebeurde zonder invloed te hebben op de tijd dat de kamer leegstond. Volgens deze studie duurde het schoonmaken van de kamer gemiddeld slechts 5 minuten langer, vergeleken met kamers waar het onderzoek niet plaatsvond.

ďDeze bevindingen hebben echt gevolgen voor zowel gezondheidssystemen als voor patiŽnten. De UV-C-robots zijn dermate effectief en efficiŽnt, dat het een praktische en kosteneffectieve technologie is, die in het hele land positieve gevolgen kan hebben voor ziekenhuizen, en die ook levensreddend is,Ē zegt Pegues.

De techniek, die bekend staat als Ďgolflengte C ultraviolette kiemdodende bestralingí, gebruikt korte golf ultraviolet licht om micro-organismen te bestrijden. CDI is ťťn van de vaakst voorkomende in zorginstellingen opgelopen infecties in de VS en het kan ernstige complicaties met zich meebrengen. C difficile is resistent tegen veel oppervlakte-desinfectiemiddelen; de bacterie kan zo overleven op oppervlaktes, waardoor het risico op overdracht op patiŽnten nog steeds blijft bestaan.

Hoewel dit middel dus effectief is in het verminderen van het optreden van CDI, bleek er geen effect te zijn op andere gezondheidszorg-gerelateerde infecties, zoals een infectie met de methicilline-resistente Stafylococcus aureus (MRSA).


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats