Sleutelen aan de darm-hersenen verbinding kan van invloed zijn op de immuniteit


Geneesmiddelen voor het zenuwstelsel beÔnvloeden ook het immuunsysteem.

Duke University

DURHAM, N.C. - De hersenen en de darmen zijn verbonden door ingewikkelde neurale netwerken die honger en verzadiging, liefde en angst, zelfs de veiligheid en gevaar signaleren. Deze netwerken maken gebruik van talloze chemische signalen die dopamine bevatten, een krachtige neurotransmitter het meest bekend om zijn rol bij beloning en verslaving.

Duke University onderzoekers hebben aangetoond dat het manipuleren van de dopamine signalering in het zenuwstelsel van de nematode worm C. elegans ontstekingen kan regelen in de darm.

De studie, die op 12 augustus verscheen in Current Biology, levert een bewijs van het principe dat het immuunsysteem kan worden gekontrolleerdn met medicijnen voor het zenuwstelsel zoals antipsychotica.

"We hebben het over een bestaande set van geneesmiddelen die het spectrum van mogelijke therapeutische toepassingen zou kunnen openen door zich te richten op de paden die de ontstekingsreactie fine-tunen,Ē aldus Alejandro Aballay, Ph.D., professor in de moleculaire genetica en microbiologie aan de Duke School of Medicine.

"Het is een grote sprong van wormen tot mensen, maar het idee van langs het zenuwstelsel het immuunsysteem te regelen zou kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals reumatoÔde artritis, auto-immuunziekten, kanker, inflammatoire darmziekte, de ziekte van Crohn te behandelen," zei Aballay.

Recent onderzoek suggereert dat de verbindingen tussen de darmen en de hersenen betrokken zijn bij veel andere ziekten, zoals autisme, angst, depressie, ziekte van Alzheimer en ziekte van Parkinson.

Aballay is van mening dat C. elegans een uitstekend model is voor het ontleden van deze complexe samenspraak tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Deze kleine transparante worm heeft een eenvoudig zenuwstelsel bestaande uit slechts 302 neuronen vergeleken met ongeveer 100 miljard neuronen in de hersenen. Maar de worm heeft ook een zeer rudimentair immuunsysteem.

Aballay en zijn team struikelden voor het eerst over de darm-hersen-verbinding een paar jaar geleden, toen ze het immuunsysteem van C. elegans bestudeerden. De wormen werden onderworpen aan een overvloed van chemicaliŽn op zoek naar immune activatoren die zouden kunnen beschermen tegen bacteriŽle infecties. Uit meer dan duizend verschillende chemische verbindingen identificeerden zij er 45 die de immuun route beÔnvloedden. Vreemd dat de helft betrokken waren bij het zenuwstelsel en een handvol blokkeerden de werking van dopamine.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats