Onderzoekers vinden een verband tussen immuunsysteem en sociaal gedrag


Nieuwe ontdekking wijst op sleutelrol T-cellen bij typische sociale ontwikkeling

UNIVERSITY OF MASSACHUSETTS MEDICAL SCHOOL (UMMS)

Met gebruikmaking van een systeembiologische aanpak, hebben wetenschappers van de UMMS de opzienbarende ontdekking gedaan dat immuunsysteemsignalering direct het sociale gedrag bij muizen en andere proefdieren kan beïnvloeden en zelfs veranderen. Deze bevindingen, gepubliceerd in Nature, zouden grote gevolgen kunnen hebben voor neurologische ziektes zoals autismespectrumstoornissen en schizofrenie.

“Met deze aanpak hebben we een onverwachte rol voor interferon gamma (IFN-g) vastgesteld bij het stimuleren van sociale hersenfuncties. IFN-g is een belangrijke cytokine, die door T-lymfocyten wordt afgescheiden,” zegt Dr. Vladimir Litvak, universitair docent microbiologie en fysiologische systemen aan de UMMS. “De bevindingen dragen bij aan een beter begrip van sociaal disfunctioneren bij neurologische aandoeningen, zoals autisme en schizofrenie. Dit biedt wellicht nieuwe mogelijkheden voor therapeutische toepassingen.”

Dr. Litvak en Yang Xu, promovendus aan de Graduate School of Biomedical Sciences van de UMMS, ontwikkelde en implementeerden een nieuw systeembiologische benadering om de complexe dialoog tussen immuunsignalering en hersenfunctie bij gezondheid en ziekte te onderzoeken. Met behulp van deze aanpak bepaalde Xu algemeen voorkomende immuunsignaal-kenmerken en zocht naar de aanwezigheid daarvan in duizenden openbaar verkrijgbare datasets van hersen-transcriptoom. Deze onderzoeken legden een verborgen connectie bloot tussen T-cel-gemedieerde immuunsignalering en sociale hersenfunctie.

Litvak en zijn collega’s stelden vast dat verschillende organismes, waaronder knaagdieren, vissen en vliegen, in een sociale context de IFN- g-signalering verhoogden. Deze bevindingen suggereren dat de route (pathway) van IFN-g-signalering een co-evolutionaire bemiddelende rol zou kunnen spelen tussen sociaal gedrag en een efficiënte reactie op ziekteverwekkers, die cruciaal zou kunnen zijn voor de groepsimmuniteit.

Dit werk werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Virginia. Dr. Jonathan Kipnis, hoofd neurowetenschappen aan de UVA School of Medicine, toonde aan dat het blokkeren van IFN-g bij muizen ervoor zorgde dat hun hersenen hyperactief werden en dat ze atypisch sociaal gedrag gingen vertonen. De hersenactiviteit en het sociale gedrag werden weer normaal als de IFN-g-signalering weer werd hersteld. “Er werd altijd vanuit gegaan dat de hersenen en het adaptieve immuunsysteem niet met elkaar in verbinding staan; elke immuunactiviteit in de hersenen werd gezien als een teken van ziekte. Nu laten we niet alleen zien dat ze nauw met elkaar in verbinding staan, maar dat sommige van onze gedragingen misschien juist zijn ontstaan vanwege onze immuunrespons op pathogenen,” aldus Dr. Kipnis.

De onderzoekers merken opdat een slecht functionerend immuunsysteem wellicht verantwoordelijk is voor ‘sociale tekortkomingen in talrijke neurologische en psychiatrische aandoeningen.’ Maar wat dit eventueel precies betekent voor autisme en andere specifieke aandoeningen dient verder onderzocht te worden.

“Voor het eerst hebben we een platform dat in staat is om systematisch de complexe verbindingen te onderzoeken tussen immuunsignalering en verschillende hersenfuncties,” zegt Litvak. “Ik denk dat onze technologie door iedereen gebruikt kan worden als sjabloon voor het onderzoeken van de betrokkenheid van verschillende immuun-componenten bij verschillende hersenstoornissen.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats