Progesteron zorgt voor genezing in longen na een griepaanval


Meer dan 100 miljoen vrouwen gebruiken hormonale anticonceptiemiddelen. Allen bevatten enige vorm van progesteron, ofwel alleen of in combinatie met oestrogeen. Een op 15 september 2016 gepubliceerde studie in PLOS Pathogens toont aan dat een behandeling met progesteron vrouwtjesmuizen beschermt tegen de gevolgen van influenza infectie door verlaging van ontstekingen en verbetering van de longfunctie, vooral door de regulatie van amfireguline in de longcellen.

Progesteron geeft signalen af d.m.v. progesteronreceptoren, aanwezig op veel immuuncellen (bijv. NK cellen, macrofagen, dendritische cellen, en T-cellen) en andere cellen in ons hele lichaam. Algemeen gesproken blijkt progesteron immuunreacties te temperen en ontstekingen te verminderen. Hoewel het immunomodulerende effect van op progesteron gebaseerde anticonceptiemiddelen bestudeerd zijn in de context van sexueel overdraagbare ziektes zoals HIV en het herpes simplex virus, heeft het potentiŰle effect van progesteron op virale infecties buiten het reproductieve traject niet veel aandacht gekregen.

Bij deze studie onderzochten Sabra Klein van Johns Hopkins University in Baltimore, VS, en haar collega's, of progesteronniveaus, die de aanwezige fysiologische concentraties nabootsen na de ovulatie (en hetzelfde zijn als de niveaus die in anticonceptiemiddelen worden gebruikt), de lichaamsreactie op een griepinfectie be´nvloeden. De onderzoekers bestudeerden vrouwtjesmuizen waarvan de eileiders verwijderd waren en die van progesteron voorzien werden door ge´mplanteerde korrels die de hormoonniveaus stabiel hielden.

Toen de vrouwtjesmuizen in aanraking kwamen met het influenzavirus, ontdekten de onderzoekers dat het exogene progesteron in zekere mate de muizen kon beschermen tegen de gevolgen van de griepinfectie. Progesteron verlaagde het aanwezige virus in de muizen niet, maar verminderde ontstekingen en weefselschade in de longen en zorgde voor een sneller herstel van de infectie.

Vertaling: Ellen Lam


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats