Relatie cortisol en verhoogde agressie bij 10-jarige jongens


FECYT - SPANISH FOUNDATION FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY

Spaanse onderzoekers hebben de relatie tussen hormonen en agressief gedrag bij meisjes en jongens tussen de acht en tien bestudeerd. De resultaten, verschenen in het American Journal of Human Biology, bevestigen dat de deelnemers die de grootste toename van het agressieniveau vertoonden op tienjarige leeftijd, degenen waren bij wie ook het cortisolniveau in die twee jaar was toegenomen.

Jongens en meisjes ondergaan verschillende fysieke en emotionele veranderingen tijdens hun jeugd. Een nieuw onderzoek analyseerde de effecten van hormonen op de mate van agressief gedrag, dat kan ontstaan bij jongens en meisjes tussen de acht en tien jaar oud.

Het doel van het onderzoek was om aan de ene kant te onderzoeken of er verschillen optraden in de mate van agressief gedrag bij de meisjes en/of de jongens in de loop van de twee jaar. Het andere doel was om na te gaan, als er een gedragsverandering werd waargenomen, of die dan verklaard kon worden door een hormonale verandering.

De schrijvers, waaronder Eider Pascual-Sagastizabal, onderzoeker aan de Universiteit van Baskenland, bepaalden de gehaltes van drie steroïde hormonen bij de deelnemers: testosteron, estradiol en cortisol. Uit de resultaten bleek dat er inderdaad en verandering optrad in de mate van agressief gedrag.

“Dit gebeurde alleen bij jongens: op tienjarige leeftijd waren ze agressiever dan op hun achtste. De meisjes lieten echter geen veranderingen in de mate van agressie zien gedurende de twee jaar”, legt Pascual-Sagastizabal uit.

De onderzoekers keken of veranderingen in de niveaus van één of meer van de gemeten hormonen samenhingen met de verandering in de mate van agressief gedrag die optrad tussen de twee leeftijden. Zij ontdekten dat de jongens bij wie het agressieniveau het meest was gestegen op tienjarige leeftijd, ook degenen waren die een stijging van het cortisolniveau vertoonden in die twee jaar.

Aan de andere kant bleek dat jongens van wie het agressieniveau het meest gedaald was in de tussenliggende twee jaar, degenen waren die de grootste stijging van het estradiolniveau lieten zien.

“Deze resultaten lijken erop te wijzen dat hormonen een verschillend effect hebben op agressief gedrag, afhankelijk van het type hormoon: cortisol en estradiol. Een grotere stijging van cortisol staat in verband met een grotere toename van agressief gedrag, terwijl een grotere stijging van estradiol overeenkomt met een verlaging van de mate van agressief gedrag”, voegt Pascual-Sagastizabal toe.

De onderzoekers concluderen dat deze studie kan bijdragen aan een beter begrip van de biologische mechanismes die ten grondslag liggen aan agressie, door meer informatie te verschaffen over de verschillende effecten die hormonen kunnen hebben op agressief gedrag bij kinderen, afhankelijk van het type hormoon en de sekse van het kind.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats