Kunnen sommige vetten ons beschermen tegen hersenziekte?


Een nieuw ontdekte reactie op stress pathway vertrouwt op vetmoleculen voor onze cellulaire gezondheid.

Universiteit van CaliforniŽ - Berkeley

Een intrigerende bevinding bij nematodes suggereert dat een beetje vet het risico op het ontwikkelen van een aantal neurodegeneratieve ziekten, zoals Huntington, Parkinson en de ziekte van Alzheimer, kan verlagen.

Wat deze ziekten gemeen hebben is dat ze veroorzaakt worden door abnormale eiwitten die accummuleren in of tussen de hersencellen om er plaques te vormen die mentale schade aanrichten en zelfs de dood voor gevolg kunnen hebben.

De ziekte van Huntington bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een aggregatie van eiwitten in de neuronen van de hersenen wat uiteindelijk leidt tot motorische disfunctie, persoonlijkheidsveranderingen, depressie en dementie dat zich meestal snel ontwikkeld na de leeftijd van 40 jaar.

Deze eiwitaggregaten - genoemd Huntington aggregaten - zijn gekoppeld aan problemen met het reparatiesysteem waarop zenuwcellen vertrouwen om abnormale eiwitten te fixeren: de zogenaamde cellulaire eiwitvouwrespons. Verkeerd gevouwen eiwitten kunnen andere eiwitten beÔnvloeden, het creŽren van een kettingreactie van verkeerd gevouwen eiwitten vormen klonten waarmee de cel niet kan omgaan.

Wanneer onderzoekers aan de University of California, Berkeley de mitochondriŽn van de cel verstoorden in een stam van de nematode C. elegans, die de ziekte van Huntington nabootst, zagen ze de wormen vetter worden. Ze traceerden het effect van verhoogde productie van een specifiek type lipide dat, verrassenderwijs, de vorming van de agregaat eiwitten verhinderde. Het vet, vonden ze, was nodig om de dieren en cellen te beschermen tegen de ziekte van Huntington; het onthullen van een nieuwe haalbare route voor de behandeling van de ziekte.

Hetzelfde bleek zich ook voor te doen bij humane cellijnen gekweekt in een schotel.

"Wij vonden dat de wormen en menselijke cellen bijna volledig werden beschermd tegen de Huntington aggregaten als wij deze respons creŽerden,Ē zei Andrew Dillin van het Thomas and Stacey Siebel Distinguished Chair in Stem Cell Research in UC Berkeley's Afdeling Moleculaire Celbiologie en onderzoeker aan het Howard Hughes Medical Institute.

Ze behandelden vervolgens wormen en menselijke cellen met de ziekte van Huntington met geneesmiddelen die de reactie van de cellen verhinderde en het vet, ceramide, doet opslaan en zagen hetzelfde beschermend effect.

"Als we deze lipide route zouden kunnen manipuleren kunnen we de ziekte van Huntington aanpakken, want in onze studies waren de geneesmiddelen echt gunstig," zei hij. "Dit is de volgende stap.Ē

Dillin is al begonnen met experimenten op muizen met de ziekte van Huntington om na te gaan of de geneesmiddelen leiden tot een beter resultaat. Hij heeft zijn laatste bevindingen online gepubliceerd op 8 september in het tijdschrift Cell.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats