Suikerpiek doet krachtcellen van de hersenen krimpen


Yale University

De piek in de bloedsuikerspiegel na een maaltijd wordt bestuurd door neurale mitochondriŽn van de hersenen, die beschouwd worden als 'stuwende kracht cellen, volgens "Yale School of Medicine onderzoekers in een nieuwe studie.

Gepubliceerd als het 25 februari onderwerp in het tijdschrift Cell, kon de bevinding in een beter begrip voorzien hoe diabetes type 2 ontwikkelt.

Bloedglucosespiegels worden verondersteld primair te worden geregeld door het pancreas hormoon insuline, de lever en de spieren. Deze nieuwe studie wijst echter op een cruciale rol voor de mitochondriŽn in een kleine subgroep van neuronen in de hersenen van de systemische glucose controle.

De studie werd ontworpen om te onderzoeken hoe neuronen in de hersenen zich aan passen aan de glucose Ďtoestroomí. De onderzoekers waren verrast te ontdekken dat niet alleen de mitochondriŽn van de neuronen de verandering in circulerende glucosespiegels Ďaanvoelení, maar dat adaptieve veranderingen in de synthese dezelfde mitochondriŽn de kern vormen van het lichaamsvermogen om suiker te hanteren in het bloed. Om dit punt te testen, genereerde het onderzoeksteam verschillende proefmuizen waarin een specifiek mitochondriaal eiwit, ontkoppelingseiwit 2 (UCP2) genaamd, dat ontbreekt of aanwezig is in verschillende hoeveelheden in de subset van hersencellen die de circulerende bloedsuikerspiegel bespeuren.

"We zagen dat als de suikerspiegel  stijgt in het lichaam, de mitochondria in subsets van neuronen in de hersenen snel  van vorm veranderen en hun functie veranderd is," zei senior auteur Sabrina Diano, professor in de afdelingen Verloskunde, Gynecology en Reproductieve Wetenschappen, Neurowetenschappen, en vergelijkende Medicine.

Diano zei dat wat het onderzoeksteam verbaasde, dat niet de  thesis veranderingen optreden in reactie op glucose, maar de thesis schijnbaar subtiele aanpassingen in de "huishoudelijke" cellulaire gebeurtenissen in een handvol hersencellen zoín  krachtige invloed heeft van circulerende glucosespiegels, door het beÔnvloeden van een groot aantal perifere weefselfuncties.

"De bevindingen impliceren dat veranderingen in dit mechanisme van cruciaal belang kunnen zijn voor de ontwikkeling van metabole ziekten: zoals type 2 diabetes, waarbij het lichaam niet in staat is om het bloed van de hoge suiker niveaus te ontdoen  na de maaltijd," zei Diano, ook directeur is van het Reproductive Neurowetenschappen Groep en lid van het Programma in Integrative cell signaling en Neurobiologie van de stofwisseling aan de Yale School of Medicine.

Diano en haar team zullen hun toekomstig onderzoek richten op het vaststellen of wijziging van deze mitochondriale mechanisme in de hersenen is betrokken bij de ontwikkeling en verspreiding van type 2 diabetes.

Vertaling Shanti Onneweer
 


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats