balk2.jpg (42734 bytes)

 


Elektriciteit als geneesmiddel voor een ziek brein


Elektriciteit kan bij steeds meer hersenziekten uitkomst bieden. Vooral mensen met verlamming, depressie, Parkinson en chronische hoofdpijn hebben baat bij een stroomstoot concludeert UMC Utrecht geneeskundestudent Bart Lutters op basis van zijn wetenschappelijke ontdekkingsreis naar de geneeskrachtige werking van elektriciteit op het brein.

De resultaten staan in zijn boek Vonken in de Meterkast. “Het grote publiek heeft geen idee hoe je met een simpele stroomstoot van je klachten kan worden afgeholpen”, stelt Utrechter Bart Lutters. “Patiënten hebben recht om meer over deze behandelingen te weten zodat ze een weloverwogen behandelkeuze kunnen maken.

Klachtenvrij

Elektriciteit werd al eeuwen geleden, weliswaar op primitieve wijze, succesvol ingezet om hersenziektes te genezen. “Nu zijn deze behandelingen in een modern jasje weer terug van weggeweest, aldus Lutters. “Simpelweg omdat elektriciteit goed blijkt te werken”. De onderzoeksresultaten liegen er inderdaad niet om. Van elektroshocktherapie blijkt 60% van de depressieve patiënten op te knappen. Met diepe hersenstimulatie verminderen Parkinsonklachten als trillen en spierstijfheid met 50%. Maar ook veelvoorkomende vormen van hoofdpijn, rugpijn en zenuwpijn reageren goed op stroom. “Met de juiste dosering en timing kunnen we met elektriciteit pijn onderdrukken, blinden laten zien, doven laten horen en een groot scala aan hersenziekten behandelen”, aldus Wouter Serdijn, hoogleraar bioelelektronica aan de TU Delft.

Brain-computerinterface

Naast het stimuleren van de hersenen kunnen artsen ook elektrische signalen van de hersenen aflezen. Hierdoor is het mogelijk om met gedachten computers en robotarmen aan te sturen. “Deze brain-computerinterfaces staan nu nog in de kinderschoenen”, aldus Nick Ramsey, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan het UMC Utrecht. “Maar zullen in de toekomst mogelijk verlamde patiënten helpen om te communiceren en bewegingen uit te voeren.” Volgens Lutters zijn we al een heel eind op weg. Ons brein is een meterkast, en het is een kwestie van tijd voor we de elektrische eigenschappen van de hersenen zo goed doorgronden dat patiënten werkelijk van hun hersenziekten kunnen worden afgeholpen.


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats