Aërobic oefeningen zoals hardlopen verhogen de aanmaak van zenuwcellen in de hersenen van volwassenen


Academie van Finland

Het is mogelijk om de neuronenreserve van de hippocampus te verhogen - en zodoende de voorwaarden voor leren - door neurogenese te promoten via langdurige aerobic oefeningen zoals hardlopen.

Aerobic oefeningen, zoals hardlopen, hebben een positief effect op de structuur en functie van de hersenen, bijvoorbeeld door het genereren van neuronen (neurogenese) in de hippocampus, een hersenstructuur belangrijk bij het leren. Het is onduidelijk of hoge intensiteit interval training (HIT), verwijzend naar afwisselend korte periodes van zeer intense anaërobe oefeningen met herstelperiodes of anaërobe krachttraining dergelijke effecten op de hippocampus neurogenese heeft. Tevens speelt een individuele genetische variatie in de algemene reactie op lichaamsbeweging waarschijnlijk een rol bij de effecten op de neurogenese bij volwassenen, maar dit is minder bestudeerd.

Onderzoekers van de afdeling Psychologie en van het ‘Department of Psychology’ en het ‘Department of Biology of Physical Activity 'aan de Universiteit van Jyväskylä onderzochten de effecten van aanhoudend lopen, HIT en weerstandstraining op de hippocampus neurogenese bij volwassen mannelijke ratten. Naast de algemeen gebruikte Sprague-Dawley ratten werden ook ratten gekweekt door medewerkers van de Universiteit van Michigan: ratten met een genetisch hoge respons op aërobe training (HRT) en met een lage respons op aërobe training (LRT). De periode omvatte 6 tot 8 weken (hardlopen, HIT of weerstandsopleiding) terwijl controle dieren van dezelfde rattenlijn in sedentaire omstandigheden in de kooi verbleven.

De resultaten geven aan dat het hoogste aantal nieuwe hippocampus neuronen voorkwamen bij ratten die lange afstanden liepen. Vergeleken met sedentaire ratten, vertoonden HRT ratten die vrijwillig in een draaiend wiel liepen, 2 tot 3 keer meer nieuwe hippocampale neuronen aan het einde van het experiment. Weerstandstraining had geen effect. Ook de effecten van HIT waren gering. Om te besluiten kunnen we stellen dat aanhoudende aërobe oefeningen de hippocampus neurogenese verbeteren bij volwassen dieren.

Het resultaat is belangrijk omdat, volgens eerder onderzoek, de nieuwe hippocampale neuronen geproduceerd als gevolg van neurogenese nodig zijn onder meer voor leren en/of voor ruimtelijk complexe taken. Het is mogelijk dat door het bevorderen van de neurogenese via langdurige aërobe oefeningen, de neuronenreserve van de hippocampus kan worden verhoogd en dus ook de voorwaarden voor leren verbeterd - ook bij mensen. Het onderzoeksrapport is voor publicatie aanvaard in het ‘Journal of Physiology London’: een gerespecteerd tijdschrift zowel op het gebied van neurowetenschappen als fysiologie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats