Verstoorde REM-slaap kan geheugenvorming doen ontsporen


American Association for the Advancement of Science.

Een nieuwe studie op muizen levert causaal bewijs dat ‘rapid eye movement’ of REM-slaap helpt om het geheugen te consolideren in de hersenen. Het verband tussen REM-slaap en geheugen is al lang gekend door de wetenschappers, maar de voorbijgaande aard van de REM slaap samen met de ethische problemen rond het experimenteel ontnemen van de REM slaap, maakt het bestuderen ervan moeilijk.

Om een idee te krijgen van wat er in de hersenen gebeurt tijdens de REM-slaap, gebruikten Richard Boyce en zijn collega's een optogenetische techniek wat hen mogelijk maakte om licht te gebruiken om bij muizen selectief zwijgen van de neuronen in de hippocampus tijdens de REM-slaap en het remmen van de signaleringspatronen genaamd theta-oscillaties die betrokken zijn bij leren en geheugen, op te leggen.

Zonder de slaap te verstoren toonden de onderzoekers aan dat remming van theta-oscillaties tijdens de REM slaap bij muizen de vorming van zowel contextuele geheugens (zoals de locatie van een nieuw en interessant object) en emotionele geheugens (zoals angst geassocieerd met het ontvangen van een milde shock), voorkwam.

Verstoren van dezelfde oscillaties buiten de REM slaap had geen effect op deze geheugens. Bernat Kocsis bespreekt de resultaten in een verwant Perspective.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats