Ontstekingen vallen het beloningscentrum in de hersenen aan


Een nieuwe studie door Neil Harrison en collega gepubliceerd in ĎBiological Psychiatryí stelt dat het hersenen beloningscentrum, het striatum, rechtstreeks door ontsteking kan worden beÔnvloed en dat striatale veranderingen verband houden met het ontstaan van ziektegedrag.

Ontsteking verhoogt het risico op depressie. Meer in het bijzonder induceren ontstekingen gedragsveranderingen gelijkaardig aan depressie die vaak vergezeld wordt van een ziekte, waaronder vermoeidheid, moeite met concentreren, gebrek aan motivatie en verminderde lustervaring.

De auteurs selecteerden 23 patiŽnten met hepatitis C die een behandeling met interferon-alfa waren begonnen (INF-?). Deze behandeling veroorzaakt een onmiddellijke ontstekingsreactie, bevestigd door het meten van cytokines in het bloed.

Vier uur na de toediening van INF-? werd een gespecialiseerde vorm van beeldvorming - magnetissche overdrachtsbeeldvorming - uitgevoerd, die het bewijs van microstructurele veranderingen in het striatum lieten zien. Dit suggereert dat het striatum zeer gevoelig is voor INF-?.

INF-? induceerde ook vermoeidheid en depressie bij patiŽnten, vooral tijdens de weken 4 tot 12 van de behandeling. Interessant is dat de vroege striatum structuurverandering de latere opkomst van vermoeidheid maar geen depressie bij de deelnemers aan het onderzoek voorspelde.

Veranderingen in het striatum waren heterogeen met enkele wijzigingen geassocieerd met het risico op vermoeidheid, terwijl andere veranderingen zich beschermend leken te ontwikkelen tegen vermoeidheid.

"Door ontsteking gerelateerde vermoeidheid en depressie zijn grote klinische problemen," zei Dr John Krystal, redacteur van ĎBiological Psychiatryí. "Deze studie wijst erop dat de hersenregio's verantwoordelijk voor belonen en motivatie direct door een ontsteking worden beÔnvloed op een manier die lijkt te predisponeren of beschermen tegen de ontwikkeling van vermoeidheid, maar geen depressie. De heterogene striatum respons kan erop wijzen dat vermoeidheid en stemming worden ondersteund door verschillende microstructuren binnen het striatum. "

"Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze aantonen dat een relatief eenvoudige MRI techniek kan worden gebruikt om de effecten van ontsteking op de hersenen te meten," zei Harrison. "Ontsteking is steeds betrokken bij de oorzaak van gemeenschappelijke psychische aandoeningen, in het bijzonder depressie. Deze techniek kan een krachtige methode zijn om patiŽnten te identificeren die zeer gevoelig zijn voor de gevolgen van ontstekingen op de hersenen. Ze kan ook worden gebruikt om de respons op nieuwe anti-inflammatoire therapieŽn die nu worden getest in geval van depressie, te monitoren."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats