Westers dieet gekoppeld aan geheugenremming


SOCIETY FOR THE STUDY OF INGESTIVE BEHAVIOR.

Obesitas kan uiteindelijk een ziekte van de hersenen zijn met een geleidelijke verslechtering van verschillende cognitieve processen beïnvloed door eetgewoonten. Onderzoekers van Macquarie University hebben nu aangetoond dat geheugenremming - de nuttige eigenschap van het ”blokkeren" van herinneringen die geen nut meer hebben wat afhankelijk is van het hersengebied met naam hippocampus - gekoppeld is aan extreme eetgewoontes.

Normaal gesproken zouden voedselgerelateerde herinneringen tijdens honger op het voorfront staan, maar dan geremd bij voldaanheid, zodat gedachten van voedsel opzij worden gezet als eten niet langer de hoogste prioriteit is. Voorafgaande dierstudies hebben aangetoond dat een westers dieet - rijk aan vetten en suikers en weinig groenten, fruit en vezels - de geheugenremmingsmogelijkheden van de hippocampus vermindert. In de praktijk kan dit betekenen dat een Westers dieet het moeilijker maakt om aangename herinneringen veroorzaakt door het zien of ruiken van smakelijk voedsel te remmen. Dit zou het moeilijk maken om aan heerlijke traktaties te weerstaan zelfs als men voldaan is.

De onderzoekers aan Macquarie onderzoekers hebben nu aanwijzingen voor dit probleem gevonden bij de mens, zo werd deze week gemeld tijdens de jaarlijkse vergadering van de Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), de belangrijkste vereniging voor onderzoek naar alle aspecten van eten- en drankgedrag. Het onderzoek wordt ondersteund door het Australian Research Council en wordt geleid door promovendus Tuki Attuquayefio. Deze volgde jonge mensen van wie sommigen een Westers dieet aten.

Deelnemers ondergingen leer- en geheugentesten die afhankelijk zijn van de hippocampus en hun drang naar smakelijke snacks voor en na een vullende lunch werd beoordeeld. Deelnemers met een Westers dieet waren langzamer in het leren en slechter in het onthouden dan degenen die gezonder aten, en nog belangrijker is gebleken … zij konden moeilijker weerstaan aan smakelijke snacks na volledig voldaan te zijn. De belangrijkste bevinding is dat de prestaties van het geheugen en een extra hapje eten verband hielden met elkaar. "Hoewel ze voldaan waren wilden ze nog steeds zoet en vet junk food eten”, verklaarde Tuki Attuquayefio. ‘Nog interessanter was de vaststelling dat dit effect sterk was gerelateerd aan hun prestaties bij het leerproces en het geheugen, wat suggereert dat er een verband bestaat tussen de twee via de hippocampus.'

In overeenstemming met de dierproeven scoren mensen die veel vet en suiker eten, slechter op de leer- en geheugentesten door de manier waarop het dieet de hippocampus beïnvloedt. De Macquarie University onderzoekers geloven dat het onvermogen om voedselherinneringen te remmen, zelfs in een verzadigde fysiologische toestand, het aanhoudend verlangen naar snacks zou kunnen verklaren. Anders gezonde, magere jongeren die regelmatig vet en suiker consumeren, kunnen door een gecompromitteerde hippocampus moeilijker hun voedselinname reguleren en zet hen op weg naar obesitas.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats