Angstig zijn kan voordeel opleveren – het brein geeft prioriteit aan bedreigingen, vooral bij angstige mensen


Nieuwe bevindingen van Franse onderzoekers tonen aan dat de hersenen meer verwerkingscapaciteit besteden aan als bedreigend ervaren sociale situaties dan aan situaties die niet als zodanig worden ervaren.

De in het tijdschrift eLife weergegeven resultaten kunnen helpen het zogenaamde 'zesde zintuig' voor gevaar te verklaren. Het is de eerste keer dat specifieke hersengebieden zijn geïdentificeerd die betrokken zijn bij dat fenomeen. Het menselijk brein is in staat om sociale bedreigingen snel en automatisch, in slechts 200 milliseconden, in deze hersengebieden te detecteren.

Nog verrassender voor de wetenschappers was de ontdekking dat angstige individuen dreigingen detecteren in een ander gebied van de hersenen dan meer relaxte mensen. Voorheen dacht men dat angst zou kunnen leiden tot overgevoeligheid voor gevaarsignalen. Deze nieuwe studie toont echter aan dat het verschil een nuttig doel heeft. Angstige mensen verwerken bedreigingen met behulp van delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor actie. Relaxte mensen daarentegen verwerken dergelijke signalen in voor gezichtsherkenning verantwoordelijke sensorische hersencircuits.

Gezichtsuitdrukkingen bij emoties kunnen dubbelzinnig zijn, maar de onderzoekers zijn erin geslaagd om te bepalen wat iemand als bijzonder bedreigend ervaart.

Zij ontdekten dat de richting waarin iemand kijkt de sleutel is om de gevoeligheid voor iemands emoties te vergroten. Woede gepaard met een directe, starende blik veroorzaakt een reactie in de hersenen in slechts 200 milliseconden, veel sneller dan wanneer de boze persoon elders kijkt.

"In een menigte, zult u het meest gevoelig zijn voor een boos gezicht dat u aanstaart, en zult u minder alert zijn op een boze persoon die ergens anders heen kijkt," zegt eerste auteur Marwa El Zein van het Franse Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek (INSERM) en de ‘Ecole Normale Supérieure’ in Parijs.

Op een vergelijkbare manier, zult u sneller detecteren als iemand angst vertoont en in een bepaalde richting staart, dan dat u positieve emoties bij die persoon opvallen. Dergelijke snelle reacties hebben primair waarschijnlijk als doel gediend om te overleven. De mens is geëvolueerd naast roofdieren die kunnen aanvallen, bijten of steken. Een snelle reactie op iemand die angst ervaart kan ons helpen om gevaar te vermijden.

"In tegenstelling tot eerder werk, tonen onze bevindingen aan dat de hersenen meer verwerkingscapaciteit besteden aan negatieve emoties die een bedreiging signaleren, dan aan het ervaren van een negatieve emotie die niet op gevaar wijst," zegt El Zein.

De elektrische signalen in de hersenen van 24 vrijwilligers werden geanalyseerd, terwijl hun werd gevraagd om aan te geven of steeds digitaal veranderende gezichten woede of angst uitdrukten. Sommige gezichtsuitdrukkingen waren exact hetzelfde, maar de richting van de blik werd veranderd. In totaal werden 1.080 tests uitgevoerd.

Er is vaak getheoretiseerd dat verhoogde angst, zelfs in een niet-klinische gebied, de verwerkingscapaciteit voor bedreigingen van de hersenen zou kunnen aantasten.
El Zein en haar co-auteurs ontdekten in plaats daarvan dat niet-klinische angst de neurale 'codering' voor een bedreiging verschuift, van (langzamere) zintuiglijke circuits, die ons helpen om gezichten te herkennen, naar (snelle) motorische hersencircuits, die actie te produceren.
De onderzoekers merken op dat het heel interessant zou zijn om te bepalen of hetzelfde geldt voor mensen met angstscores in de klinische gebied.

Vertaling: Frits Suntjens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats