Associatie tussen suikerhoudende voeding en coronaire hartziektes


Lund University

Welk verband is er tussen voeding en drank met toegevoegde suiker en coronaire hartziektes? Tot voor kort was de vraag ontoereikend beantwoord door onderzoek, maar een uitgebreide studie van de Universiteit van Lund in Zweden heeft daar inmiddels verandering in gebracht.

De studie richtte zich op sucrose. Sucrose komt van nature voor in groenten en fruit, maar de meerderheid van onze consumptie is langs toegevoegde sucrose. Naast gezoete dranken, gebak en snoep, wordt sucrose toegevoegd aan veel gewone voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, brood en jam. In Zweden is sucrose de meest voorkomende vorm van toegevoegde suiker.

“De overgrote meerderheid van de consumptie van toegevoegde suiker lijkt geen probleem te geven volgens wat wij tot nu toe bestudeerd hadden, dat wil zeggen het risico op een hartinfarct of een andere ernstige hartaandoening. Maar voor een klein aantal mensen met een hoge consumptie van toegevoegde suiker ligt het anders. Bij 5 procent van de deelnemers die minstens 15 procent van hun dagelijkse energie haalden uit sucrose steeg het risico op een hartinfarct met ongeveer een derde ", legt Emily Sonestedt, voedingsonderzoeker en professor aan de universiteit van Lund.

De algemene voedingsaanbevelingen in Zweden stellen dat niet meer dan 10 procent van onze dagelijkse energie-inname afkomstig mag zijn van toegevoegde suiker.

Het onderzoek heeft geen causaal verband tussen de hoeveelheid sucrose en coronaire hartziektes vastgesteld. Om het risico op verkeerde conclusies te beperken, zijn de resultaten gecorrigeerd voor factoren die traditioneel geassocieerd worden met cardiovasculaire ziekte, zoals roken, alcohol en lichaamsbeweging. Het voedingspatroon werd ook geanalyseerd en correcties werden toegepast voor voedingsmiddelen die worden gezien als verbonden met cardiovasculair risico, zoals vlees, volle granen, groenten, fruit en koffie.

"In de studie wilden we onderzoeken of er een verband kon worden gevonden tussen zelfs een kleine overconsumptie van toegevoegde suiker en coronaire hartziekte. Om de werkelijkheid zo goed mogelijk weer te geven hebben we ons gericht op de consumptie als een geheel en niet alleen op geselecteerde voedingsmiddelen zoals met suiker gezoete dranken ", vervolgt Emily Sonestedt.

De basis voor het onderzoek is een grote populatiestudie, de ‘Malmö Diet and Cancer Cohort Study’, waarin de deelnemers gezondheidschecks ondergingen, vragen over lifestyle moesten beantwoorden en een eetdagboek bijhielden over een beperkte periode. Gedurende gemiddeld 17 jaar werden iets meer dan 26 000 deelnemers, zonder diabetes of cardiovasculaire ziekte, opgevolgd.

Zijn er redenen om de algemene voedingskundige aanbevelingen op basis van de huidige bevindingen te veranderen?

"Nee, naar mijn mening is er momenteel zeer weinig reden om aan nemen dat het verstrengen van de huidige aanbevelingen voor suikerverbruik de prevalentie van hartinfarcten of andere ernstige hartaandoening zou doen verminderen. Maar het zou verstandig zijn na te denken over de manier hoe wij degenen kunnen bereiken wiens verbruik hoger is dan de huidig aanbevolen niveau's, en vooral de grote verbruikers van gezoete voedingsmiddelen en dranken, door middel van gerichte initiatieven. "

Hoe hoog is het huidig verbruik van suiker in Zweden?

"Er zijn eerdere studies waaruit blijkt dat 40 procent van de bevolking te veel suiker eet, waarvan de meeste met een lichte overconsumptie. Er zijn ook tekenen dat de opwaartse trend in de consumptie van suiker is afgevlakt", besluit Emily Sonestedt.

Het onderzoeksteam van de Universiteit van Lund zal verder gaan met onderzoek op de invloed van suiker op hart- en vaatziekten, met inbegrip van studies gericht op andere diagnoses.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats