Glucose-etende immuuncellen wakkeren wellicht coronaire hartziekten aan, aldus Stanford studie


STANFORD UNIVERSITY MEDICAL CENTER

Zeer agressieve immuuncellen, die zich ophouden in plaque in de wanden van de aderen en die zich volproppen met glucose, lijken de grote drijvende kracht te zijn achter coronaire hartziekte, blijkt uit een studie van de Stanford University School of Medicine.

De ontdekking, die in detail beschreven staat in een artikel dat op 29 februari is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Experimental Medicine, zou tot nieuwe behandelingen kunnen leiden die enige bescherming zouden kunnen bieden tegen de ziekte, die nummer 1 staat op de lijst van doodsoorzaken in Amerika.

“We hebben een cruciale fout ontdekt in de glucosestofwisseling van een bepaalde klasse van aderwand-plaque-gerelateerde immuuncellen, waardoor deze cellen worden aangezet tot een toestand van heftige ontsteking”, aldus Dr. Cornelia Weyand, hoogleraar en hoofd immunologie en reumatologie en senior auteur van het onderzoek. De hoofdauteur is postdoctoraal onderzoeker Dr. Tsuyoshi Shirai, PhD.

De onderzoekers ontdekten dat het blokkeren van deze overconsumptie van glucose – het kan overigens ook via een aantal verderop gelegen schakels in de keten van opeenvolgende biochemische reacties –het ontstaan van deze hyper-ontstekingsreactie voorkwam.

De bevindingen ondersteunen een groeiende erkenning van het feit dat coronaire hartziektes niet alleen ontstaan door de afzetting van vetachtige stoffen genaamd lipiden in de aderwanden, maar dat ook onderliggende chronische ontsteking hieraan ten grondslag ligt. “Het is onduidelijk waar die ontsteking vandaan komt”, zegt Dr. Weyand.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats