Hoge niveaus van intense oefening kunnen ongezond zijn voor het hart


Volgens sportcardioloog in ‘Canadian Journal of Cardiology’ is meer onderzoek nodig naar het effect van intensieve training op de hartstructuur en -functie.

ELSEVIER HEALTH SCIENCES.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hoge niveaus van intense oefening cardiotoxisch kunnen zijn en permanente structurele veranderingen aan het hart kunnen aanbrengen bij sommige vatbare personen wat kan leiden tot aritmie (hartritmestoornissen). Een overzicht gepubliceerd in ‘Canadian Journal of Cardiology’ exploreert de huidige controverses en stelt voor tot het investeren in grote prospectieve studies naar het effect van intensieve training op de hartstructuur en -functie.

Er zijn onbetwistbare voordelen aan "het verlaten van de zetel.” Echter is er al vrij overtuigend bewijs ter ondersteuning van de relatie tussen langdurige sportbeoefening en toenemende prevalentie van atriale fibrillatie tot chronische veranderd atriaal substraat. Zonder te twijfelen aan het onmiskenbare nut van lage en matige training biedt deze beoordeling door de sportcardioloog André La Gerche, MD, PhD, een evenwichtige bespreking van de beschikbare gegevens rond het voor en tegen van het concept van intensieve training en in het bijzonder uithoudingsvermogen die cardiale veranderingen kunnen veroorzaken bij sommige atleten.

"Een groot deel van de discussie over de relatieve risico's en voordelen van de lange termijn trainingen wordt gedwarsboomd door verklaringen in de media die een omgeving van kritiek hebben aangewakkerd op al degenen die zich vragen durven stellen bij de voordelen van lichaamsbeweging," zegt Dr. La Gerche, hoofd van ‘Sports Cardiologie’ aan het ‘Baker IDI Hart and Diabetes Institute, Melbourne, Australië. "Dit artikel bespreekt de vaak twijfelachtige, onvolledige en controversiële wetenschap achter de opkomende bezorgdheid rond een aantal nadelige gezondheidseffecten tengevolge van intensieve inspanningen.”

Dr. La Gerche wijst erop dat alle beschikbare therapieën, farmacologische of andere, een dosis-respons relatie bevatten waarbij voordelen verminderen bij hoge doseringen en de kans op bijwerkingen verhoogt. Een open geest hieromtrent zou nuttig zijn als mogelijke benadering.

De algemeen heersende opvatting is dat klinische bijwerkingen bij atleten een trigger zijn bij gevoelige personen met een onderliggende afwijking. Dr. La Gerche sluit erfelijke aandoeningen in deze discussie uit en concentreert zich op de vraag of de inspanning van invloed kan zijn op de oorzaak van ritmestoornissen. Hij herbekijkt volgende opduikende controversen:

Is er een lineaire dosis-respons relatie met de oefeningen?

Topatleten hebben de trend langer te leven, maar is dit het effect van de inspanning of van andere factoren zoals het laten van roken en alcoholgebruik?

Zijn oefeningen in uithoudingsvermogen geassocieerd met ritmestoornissen?

Wat zijn de mogelijke mechanismen die atleten vatbaar maken voor ritmestoornissen?

Is chronische cardiale ‘remodeling’ het gevolg van herhaalde aanvallen van de schade?

Waarom is er een disproportioneel rechterventrikel (RV) letsel na een acute aanval van intense oefening en zijn er op lange termijn gevolgen?

Verhoogt het risico van ischemische hartziekten met intense oefeningen?

Veel van deze controverses zijn gebaseerd op de kleine cross-sectionele cohort studies en kleine mechanistische studies die worden overschaduwd door de grote populatie studies ter ondersteuning van de voordelen van de oefeningen, zij het in doses die minder vaak beoefend worden door topsporters, merkt Dr La Gerche op. "De antwoorden met betrekking tot de gezondheid van 'extreme' lichaamsbeweging zijn niet compleet en er zijn gerechtvaardigde vragen die zich stellen,” vervolgt Dr. La Gerche. "Gezien dit een punt is van bezorgdheid dat een groot deel van de samenleving raakt, is het iets dat investering verdient. Het gebrek aan grote prospectieve studies van personen die zich bezighouden met hoge-volume en hoge-intensiteit training is de grootste tekortkoming in de literatuur tot op heden en hoewel zulk werk een logistieke en financiële uitdaging vertegenwoordigt, blijven veel controversen bestaan zolang deze opdracht niet wordt uitgevoerd. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats