Hongerhormoon zou bruikbaar kunnen zijn in de behandeling van ernstige perifere vaatziekte


Universiteit van Otago

Een nieuwe studie van een team onderzoekers van de Universiteit van Otago in Nieuw Zeeland en uit Japan duidt erop dat het eetlust regulerende hormoon ghreline klinisch zou kunnen worden ingezet bij de vroege behandeling van ernstig verminderde doorbloeding in de ledematen (Critical limb ischemia, CLI), een vergevorderde vorm van perifere vaatziekte.

CLI is een ernstige belemmering van de bloedstroom naar handen en voeten, die dikwijls grote amputaties nodig maakt en in de helft van de gevallen binnen vijf jaar tot de dood leidt. Het wordt gekenmerkt door pijn bij rust, niet-genezende zweren en gangreen. De voornaamste risicofactoren voor CLI zijn diabetes, overgewicht en hoge leeftijd.

Gebruik makend van een CLI model met muizen toonden onderzoekers Dr. Rajesh Katare, Dr. Daryl Schwenke en collega’s van de afdeling voor Fysiologie van de Universiteit van Otago aan, dat de dagelijkse toediening gedurende twee weken van ghreline de bloedstroom in aangetaste ledematen aanmerkelijk verbeterde.

Ze ontdekten dat ghreline de groei van nieuwe structureel en functioneel normale bloedvaten bevorderde, het overleven van cellen verbeterde en de vorming van lidtekenweefsel verminderde.
Hun onderzoek werd recent gepubliceerd in het internationale tijdschrift Endocrinology.

Dr. Katare vertelt dat de ontdekking boeiend is, omdat er momenteel geen behandeling met medicijnen voor CLI beschikbaar is en andere behandelmethodes maar in de helft van de gevallen werkzaam zijn.
“Ons team heeft eerder getoond dat ghreline veelbelovend is bij de behandeling van de momenteel ongeneeslijke longziekte, die bekend staat als pulmonale hypertensie en die veroorzaakt wordt doordat bloedvaten steeds verder afgesloten raken.

Dit zette ons aan om te onderzoeken of ghreline een vergelijkbaar effect zou hebben bij CLI.” De onderzoekers hebben ook de werking van ghreline op moleculair niveau bestudeerd in weefsel met een beperkte bloedaanvoer, en identificeerden dat het hormoon stroomafwaarts signalerende kettingreacties moduleerde, die betrokken waren bij de groei van nieuwe bloedvaten en het overleven van cellen. “Onze resultaten verschaffen een uitgangspunt voor verdere studie om te kijken naar het lange-termijn potentieel van ghreline, en om te zien of het inderdaad een standaard behandeling voor CLI zou kunnen worden,” zegt Dr. Katare.

Vertaling: M.A. Schönfeld


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats