De herinnering aan een hartaanval wordt opgeslagen in onze genen


Zowel omgevings- als erfelijke factoren beïnvloeden het risico op cardiovasculaire ziektes. Uit een nieuw onderzoek van de Uppsala Universiteit in Zweden blijkt nu dat de herinnering aan een hartaanval kan worden opgeslagen in onze genen door epigenetische veranderingen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Human Molecular Genetics.

We erven onze genen bij de geboorte van onze ouders. Tijdens ons leven doen zich chemische aanpassingen van het DNA voor die genen aan- of uitschakelen. Dit zijn de zogenaamde epigenetische veranderingen. Deze veranderingen kunnen leiden tot het ontstaan van verschillende ziektes. In de onderhavige studie werden epigenetische veranderingen onderzocht bij mensen die in het verleden een hartaanval hadden gehad.

“Tijdens een hartaanval geeft het lichaam signalen af door activering van bepaalde genen. Dit mechanisme beschermt het weefsel tijdens de acute fase van de ziekte en herstelt het lichaam na de hartaanval. Daarom is het waarschijnlijk dat er ook epigenetische veranderingen optreden die samenhangen met een hartaanval,” zegt Åsa Johansson, onderzoeker aan het Department of Immunology, Genetics and Pathology aan de Uppsala Universiteit en leider van het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er veel epigenetische veranderingen optreden bij mensen die een hartaanval hebben gehad. Verschillende van deze veranderingen treden op in genen die in verband staan met cardiovasculaire ziektes. Het was echter niet mogelijk om te bepalen of deze verschillen hadden bijgedragen aan het ontstaan van de ziekte, of dat zij bestaan als herinnering aan genetische activering die was opgetreden in verband met de hartaanval.

“We hopen dat onze nieuwe resultaten kunnen bijdragen aan vergroting van de kennis over het belang van epigenetica in de klinische praktijk bij een hartaanval. Op de lange duur zou dat kunnen leiden tot betere medicijnen en behandelingen”, zegt Åsa Johansson.

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats