Verkeerslawaai verhoogt risico op hartaanval


DEUTSCHES AERZTEBLATT INTERNATIONAL

Het risico op een hartaanval wordt groter naarmate je meer aan verkeersgeluiden wordt blootgesteld. De verhoging van het risico ľ hoewel klein ľ is het grootst bij verkeerslawaai van wegen en treinen, minder bij lawaai van vliegtuigen. Dit zijn de conclusies die Andreas Seidler en zijn medeauteurs trokken in het tijdschrift Deutsches ─rzteblatt International, na het evalueren van informatie afkomstig van wettelijke zorgverzekeraars, over meer dan een miljoen Duitsers van 40 jaar of ouder (Dtsch Arztbl Int; 2016; 113: 407-14).

In dit patiŰnt-controleonderzoek (observationeel epidemiologisch onderzoek) met secundaire gegevens werden de adressen van mensen die in het gebied Rijn-Main wonen precies gekoppeld aan de metingen van blootstelling aan verkeerslawaai van wegen en spoorlijnen in 2005. Als de analyse werd beperkt tot patiŰnten die tot 2014-2015 aan een hartaanval overleden, bleek er een statistisch significant verband te zijn tussen de mate van lawaai en het risico op een hartaanval. De schrijvers denken dat het lagere risico door vliegtuiglawaai kan worden verklaard door het feit dat dit soort lawaai, in tegenstelling tot lawaai van wegen en spoorlijnen, nooit constant boven de 65 decibel ligt. Uit hun analyse halen ze ook aanwijzingen dat het verkeerslawaai niet alleen het ontstaan van een hartaanval be´nvloedt, maar ook de manier waarop die verloopt.

Hoewel er strikt genomen alleen een verband is aangetoond tussen het lawaai en een hartaanval, geloven de auteurs dat alleen al het grote aantal mensen dat door geluidsvervuiling wordt be´nvloed betekent dat er nu wel intensief gepoogd moet worden om tot een effectieve preventie van verkeerslawaai te komen.

Dit oorspronkelijke artikel uit het Deutsches ─rzteblatt International is onderdeel van het Europa-brede NORAH- onderzoek (Noise-Related Annoyance, Cognition, and Health), dat de gevolgen van verkeerslawaai op de gezondheid onderzoekt.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats