Na een hartaanval kunnen injectable gels verder hartfalen voorkomen


AMERICAN CHEMICAL SOCIETY

Tijdens een hartaanval blokkeren samengeklonterde, vernauwde aderen de bloedtoevoer, waardoor celweefsel beschadigd of vernietigd wordt. Maar de schade is nog niet ten einde nadat de hevige pijn is afgenomen. In plaats daarvan worden de hartwanden dunner, het orgaan wordt groter, en er vormt zich littekenweefsel. Als er niets gedaan wordt, kan de patiënt uiteindelijk hartfalen krijgen. Maar nu melden wetenschappers de ontwikkeling van een gel dat, bij dierproeven, geïnjecteerd kan worden in het hart om de verzwakte delen te ondersteunen en hartfalen te voorkomen.

De onderzoekers presenteren hun werk vandaag tijdens de 252ste National Meeting & Exposition van de American Chemical Society (ACS). ACS, ’s wereld grootste wetenschappelijke vereniging, organiseert de bijeenkomst hier tot en met donderdag. Er worden meer dan 9.000 presentaties gehouden over allerlei verschillende wetenschappelijke onderwerpen. Een splinternieuwe video over het onderzoek is te zien op http://bit.ly/ACShydrogels.

Volgens de American Heart Association worden in de USA elk jaar 750.000 mensen getroffen door een hartaanval. En meer dan 5 miljoen inwoners van Amerika hebben te lijden van hartfalen, met symptomen die oplopen van vermoeidheid en kortademigheid tot uiteindelijk overlijden. “Hartfalen is een gigantisch probleem, met maar weinig voor deze patiënten beschikbare therapieën,” zegt Jason A. Burdick, PhD, hoofd van de studie.

Behandelingen bevatten veranderingen in levensstijl, medicatie, implantaties of harttransplantaties. Burdick, die aan de universiteit van Pennsylvania (Penn) werkt, legt uit dat deze opties vaak niet goed werken of, in het geval van transplantaties, moeilijk voor elkaar te krijgen. Dus proberen wetenschappers andere behandelmethodes te vinden. Onderzoekers van andere instituten hebben bijvoorbeeld dierstudies gedaan waarbij cellen in het beschadigde gedeelte van het hart werden geïnjecteerd om zo de schade te herstellen. Om te voorkomen dat de cellen weglekten, werden deze cellen ingebed in biologisch afbreekbare “hydrogels” waterige netwerken van polymeerketens met een consistentie vergelijkbaar met gelatine. Maar de wetenschappers ontdekten iets vreemds toen zij controle experimenten uitvoerden waarbij de hydrogel zonder toegevoegde cellen geïnjecteerd wordt: bij sommige van de dierenharten was nog steeds verbetering ten opzichte van de onbehandelde dieren.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats