Mediterraan dieet verlaagt risico hartaanvallen en beroertes 


Maar een 'Westers' dieet wordt niet geassocieerd met een verhoogd risico

European Society of Cardiology

Een "mediterraan" dieet, rijk aan fruit, groenten, vis en ongeraffineerde voedingsmiddelen, is gekoppeld aan een lager risico op een hartaanval en beroerte bij mensen die al hart-en vaatziekten hebben, volgens een studie bij meer dan 15.000 mensen in 39 landen over de hele wereld . Het onderzoek toonde ook aan dat het eten van grotere hoeveelheden gezond voedsel belangrijker voor deze mensen is dan het vermijden van ongezonde voedingsmiddelen, zoals geraffineerde granen, snoepjes, desserts, gesuikerde dranken en gefrituurde eten - een "Westers" dieet.

Uit de studie, die vandaag (maandag) is gepubliceerd in het European Heart Journal [1], is gebleken dat voor elke 100 mensen die het hoogste percentage van gezonde "mediterrane" voedsel eten, waren er drie minder hartaanvallen, beroertes of sterfgevallen in vergelijking met 100 mensen met het eten van de minste hoeveelheid gezonde voeding gedurende bijna vier jaar follow-up vanaf het moment dat de deelnemers lid van de studie werden.

De onderzoekers vroegen 15.482 mensen met een stabiele coronaire hartziekte en een gemiddelde leeftijd van 67 om een leefstijl-vragenlijst in te vullen toen ze lid werden van de stabiliteit proef [2], die op zoek was naar de vraag of een geneesmiddel genaamd darapladib het risico op hartaanvallen, beroertes en sterfgevallen verminderde. De vragenlijst bevatte eenvoudige vragen over voeding; deelnemers werd gevraagd hoe vaak ze per week porties van de voedselgroepen, vlees, vis, zuivel, volle granen en geraffineerde granen, groenten (exclusief aardappelen), fruit, desserts, snoepjes, suikerhoudende dranken, gefrituurd voedsel en alcohol consumeerden. Afhankelijk van hun antwoorden, kregen ze een "mediterrane dieet score" (MDS), die meer punten toekende voor de toegenomen consumptie van gezonde voedingsmiddelen met een totaal bereik van 0-24; en een "westerse dieet score" (WDS) toegewezen punten voor de toegenomen consumptie van ongezonde voedingsmiddelen.

Na 3,7 jaar te zijn gevolgd, vond er een belangrijke cardiovasculaire gebeurtenis (MACE) - hartaanval, beroerte of dood plaats op een totaal van 1588 (10,1%) van de deelnemers die aan het onderzoek deelnamen. MACE trad op bij 7,3% van de 2885 mensen met een MDS score van 15 jaar of ouder, 10,5% van de 4018 mensen met een MDS van 13-14, en 10,8% van de 8579 mensen (die het grootste aantal van gezonde voedingsmiddelen aten) met een MDS van 12 of lager.

Professor Ralph Stewart, uit Auckland City Hospital, Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland, die de studie leidde, zei: "Na correctie van andere factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten, zagen we dat elke verhoging van een eenheid in het Mediterrane Dieet Score gelinkt werd tot een zeven procent reductie in het risico op hartaanvallen, beroertes of overlijden aan cardiovasculaire of andere oorzaken bij patiŽnten met bestaande hart-en vaatziekten. in tegenstelling tot een grotere consumptie van minder gezond geachte voedingsmiddelen en meer typisch van de westerse diŽten, werd niet geassocieerd met een toename van deze bijwerkingen, die we niet verwacht hadden. "

De bevindingen waren consistent in alle geografische regio's die betrokken zijn bij de studie [3].

Hij vervolgde: "Het onderzoek suggereert dat we meer nadruk moeten leggen op het aanmoedigen van mensen met hart-en vaatziekten om meer gezond voedsel te eten, en misschien minder op het vermijden van ongezonde voedingsmiddelen."

Maar hij waarschuwde dat dit niet betekent dat de mensen ongestraft ongezond voedsel konden eten.

"De belangrijkste boodschap is dat sommige voedingsmiddelen - en in het bijzonder groenten en fruit - het risico op hartaanvallen en beroertes lijken te verlagen, en dit voordeel wordt niet verklaard door de traditionele risicofactoren zoals goede en slechte cholesterol of bloeddruk. Als je bij voorkeur meer eet van deze levensmiddelen dan de andere, kunt u uw risico verlagen. De studie vond geen bewijs van schade als gevolg van bescheiden consumptie van voedingsmiddelen zoals geraffineerde koolhydraten, gefrituurd voedsel, suikers en desserts. Echter, omdat de evaluaties in relatief ruim geschat werd, kan enige schade niet worden uitgesloten. Ook werd de totale inname van calorieŽn in de studie niet beoordeeld, en dat is een belangrijk criterium bij obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen, en we waren niet in staat om goede vetten en slechte vetten te beoordelen, dus kunnen we geen commentaar leveren van belang voor hun gezondheid."

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats