Dieet gekoppeld aan hart- en vaatziekten kan worden beïnvloed door darmflora


CORNELL UNIVERSITEIT

ITHACA, N.Y. - In de afgelopen vijf jaar hebben sommige wetenschappers gewaarschuwd tegen het eten van eieren en vlees, omdat deze voedingsmiddelen een gemeenschappelijke dieet verbinding trimethylamine N-oxide (TMAO) vormen dat volgens onderzoek een rol zou spelen bij hart- en vaatziekten.

Een Cornell studie, onlangs online gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Molecular Nutrition and Food Research meldt nieuwe resultaten waardoor de vraag kan gesteld worden of TMAO hart- en vaatziekten veroorzaakt of dat het gewoon een biomarker is of een voorteken voor het ontwikkelen van de ziekte.

TMAO is van nature volop aanwezig in vis . Bij de mens helpen de darmbacteriën Firmicutes de voedingsstoffen choline (van eieren) en carnitine (uit vlees) om te zetten in TMAO.

In de studie vonden de onderzoekers dat gezonde mannen met verhoogde TMAO niveaus na het eten van eieren en vlees ook hoge hoeveelheden van Firmicutes vertoonden.

"De bevindingen tonen aan dat het microbiome van de mens invloed heeft op het circulerend TMAO", zegt Marie Caudill, Cornell professor in de voedingswetenschappen en senior auteur van de studie. "Het roept ook vragen op over de oorzakelijke rol van TMAO in het ziekteproces, en het roept ook de vraag op of het darmmicrobioom zelf een rol speelt in het ziekteproces in plaats van TMAO."

In 2011 bekeken andere onderzoekers de bloedprofielen bij mensen met hart-en vaatziekten en vonden hoge niveaus van circulerend TMAO. Follow-up studies betrokken TMAO bij de vorming van arteriële plaque bij muizen. Ook heeft eerder onderzoek aangetoond dat vrouwen die darmkanker ontwikkelden een verhoogd TMAO niveau hadden vijf jaar voor het begin van hun kanker.

Deze resultaten leidden ertoe dat sommige onderzoekers mensen aanraadden het eten van vis, eieren en vlees te vermijden, zei Caudill.

"Wij vroegen ons af hoe TMAO een verwekker van hart-en vaatziekten kan zijn gegeven dat decennia van onderzoek toont dat een hoge consumptie van vis het risico op hart- en vaatziekten zou verlagen, 'zei ze.

In de huidige studie leidden Caudill en collega's een onderzoek waarbij 40 gezonde jonge mannen vier verschillen studiemaaltijden gebruikten: één met vis (6 ounces kabeljauw), één met eieren (drie hele hardgekookte eieren), één met vlees (6 ounces rundvleespastei) en één met fruit (appelmoes) als controle. Elk van deze maaltijden werd toegediend in willekeurige volgorde op een dag gescheiden door een week uitwasperiode. Vóór elke maaltijd werden de uitwerpselen verzameld voor een darmfloraprofiel en bloed en urine om TMAO te meten. Bloed en urine werden ook verzameld voor TMAO metingen in intervallen van maximaal zes uur na elke maaltijd.

Mensen met hogere TMAO niveaus na het eten van poeder van eieren en vlees bleken meer bacteriën Firmicute in de darmen te hebben terwijl die met lagere TMAO bleken hogere niveaus van een klasse van bacteriën genaamd Bacteriodides te hebben. Firmicutes alleen geven genen die choline (uit eieren) en carnitine (van rund) omzetten in TMA dat op zijn beurt door het lichaam wordt omgezet in TMAO. Deze met een hoge TMAO hadden ook minder diversiteit in de darmbacteriën.

Wanneer deze mannen vis aten verhoogde TMAO binnen 15 minuten met 50 keer in vergelijking met de metingen na het eten van eieren of rundvlees. In de U.S. maakt vis meestal geen groot deel uit van de eetgewoonten, terwijl Amerikanen veel eieren en vlees eten zei genoemde Caudill.


"Dit geeft een aantal aanwijzingen dat de verhoging van TMAO gewoon een biomarker van de verschillen in het darmmicrobioom kan zijn," zei Caudill. "Mijn hypothese is dat zieke mensen - of het nu hart- en vaatziekten, kanker of andere chronische ziekten zijn - een ander microbioom hebben dan gezonde individuen, en dat het microbioom kan gemarkeerd worden door TMAO niveau’s in het bloed."

Toekomstig onderzoek kan onder meer de rol testen van het microbioom bij hart- en vaatziekten en op zoek gaan naar manieren om circulerend TMAO te verminder en te kijken of er voordelen zijn voor hart- en vaatziekten, zei Caudill.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu



 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats