Nieuw inzicht in de manier waarop de geest het lichaam beďnvloedt


UNIVERSITY OF PITTSBURGH SCHOOLS OF THE HEALTH SCIENCES

Neurowetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh hebben de neurale netwerken geďdentificeerd die de cerebrale cortex en het bijniermerg met elkaar verbinden. Deze verbinding is verantwoordelijk voor de snelle reactie van het lichaam op stressvolle situaties. Deze bevindingen, die in het online tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) staan, verschaffen bewijs voor de neurale basis van de verbinding tussen lichaam en geest.

De bevindingen werpen vooral nieuw licht op hoe stress, depressie en andere mentale stemmingen de orgaanfunctie kunnen veranderen, en tonen aan dat er een echte anatomische basis bestaat voor psychosomatische ziektes. Het onderzoek toont ook een concreet neuraal substraat dat zou kunnen bijdragen aan een verklaring voor het feit dat meditatie en bepaalde oefeningen zoals yoga en Pilates zo goed kunnen helpen bij het temperen van de reacties van het lichaam op fysieke, mentale en emotionele stress.

“Onze resultaten bleken veel complexer en interessanter te zijn dan we van tevoren hadden kunnen bedenken,” zegt senior auteur dr. Peter L. Strick, houder van de Thomas Detre Leerstoel aan de afdeling Neurobiologie en wetenschappelijk directeur aan het Herseninstituut van de Universiteit van Pittsburgh.

In hun experimenten achterhaalden de wetenschappers de neurale circuits die bepaalde gebieden van de cerebrale cortex verbinden met het bijniermerg (het binnenste deel van de bijnierklieren, die zich bovenop beide nieren bevinden). Het wetenschappelijke team bestond uit hoofdauteur dr. Richard P. Dum, onderzoeksdocent aan het Department of Neurobiology; de arts dr. David J. Levinthal, universitair docent aan het Department of Medicine en dr. Strick.

De wetenschappers werden verrast door het enorme aantal neurale netwerken dat ze ontdekten. Andere onderzoekers vermoedden eerder wel al dat één of misschien twee corticale gebieden verantwoordelijk waren voor de besturing van het bijniermerg. Het feitelijke aantal en de plaats van die corticale gebieden waren nog onduidelijk. Het laboratorium van Strick gebruikte In het PNAS-onderzoek een unieke opsporingsmethode, met gebruikmaking van het rabiësvirus. Deze benadering zorgt ervoor dat er lange ketenen van met elkaar verbonden neuronen worden blootgelegd. Met behulp van deze methode konden dr. Strick en zijn collega’s aantonen dat de aansturing van het bijniermerg zijn oorsprong vindt in meerdere corticale gebieden. Volgens de nieuwe bevindingen komt de meeste invloed uit de motorische gebieden van de cerebrale cortex en uit andere corticale gebieden die te maken hebben met cognitie en affect (de uitdrukking van emotie en gevoel).

Waarom is het zo belangrijk om te weten welke corticale gebieden van invloed zijn op het bijniermerg? Acute stressreacties kunnen een hele reeks aan veranderingen teweegbrengen, zoals een snel kloppend hart, zweten en vergrote pupillen. Deze reacties helpen het lichaam om zich op actie voor te bereiden en vaak worden zij gekenmerkt als “vecht- of vluchtreacties”. Het is duidelijk dat we enige cognitieve (of wat neurowetenschappers noemen “top-down”) controle hebben over deze stressreacties.

“Omdat we een cortex hebben, hebben we een keuze,” zegt dr. Strick. “Als iemand je beledigt, hoef je die persoon geen klap te verkopen, of op de vlucht te slaan. Je kunt een meer genuanceerde reactie vertonen en de belediging negeren, of een snedige opmerking terug maken. Dit zijn opties die de cerebrale cortex ons biedt.”

Nog een verrassend resultaat was dat de motorische gebieden in de cerebrale cortex, die zich bezighouden met de planning en de uitvoering van bewegingen, een behoorlijk grote input leveren aan het bijniermerg. Eén van deze gebieden is het deel van de primaire motorische cortex dat zorgt voor de aansturing van axiale lichaamsbeweging (schedel/nek/ribben en bekken) en lichaamshouding. Deze input voor het bijniermerg kan verklaren waarom core-training zo goed helpt bij het beheersen van stressreacties. Kalmerende oefeningen zoals Pilates, yoga, tai chi en zelfs dansen in een kleine ruimte vereisen allemaal een goede houding van het skelet en de juiste coördinatie en flexibiliteit.

De PNAS-studie onthult ook dat de gebieden van de cortex die actief zijn als we merken dat er een conflict is, of als we ons ervan bewust worden dat we een fout hebben gemaakt, invloed hebben op het bijniermerg. “Deze constatering werpt de mogelijkheid op dat activiteit in deze corticale gebieden – als je je een vergissing weer herinnert, of kwaad bent op jezelf vanwege een fout, of terugdenkt aan een traumatische gebeurtenis – ervoor zorgt dat er signalen naar beneden gestuurd worden die het bijniermerg beďnvloeden op dezelfde manier als de gebeurtenis zelf.” Deze anatomische bevindingen zijn relevant voor de behandeling van posttraumatische stress.

Ook werden er verbindingen met het bijniermerg ontdekt in corticale gebieden die actief zijn tijdens mindfulness-meditatie en gebieden die veranderingen vertonen in familiaire bipolaire depressie. “Een manier om onze resultaten samen te vatten is dat we misschien het verbindingssysteem tussen stress en depressie hebben blootgelegd,” zegt dr. Strick.

Samenvattend laten de resultaten zien dat er circuits bestaan die beweging, cognitie en affect verbinden met de functie van het bijniermerg en stressbeheersing. Deze circuits bemiddelen waarschijnlijk de effecten van de toestand waarin wij innerlijk verkeren, zoals chronische stress en depressie, op de orgaanfunctie – en daarmee zijn zij een concreet neuraal substraat voor sommige psychosomatische ziektes.

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats