Koude winterdagen en verhoogde agressie


Koude winterdagen prikkelen agressie hormonen anders dan op grond van op territorium beluste hamsters verwacht, en onthullen het biologisch mechanisme achter het verschil in mannelijke versus vrouwelijke agressie.

Indiana University

Bloomington, Ind -. Indiana University onderzoekers hebben een hormonaal mechanisme bij hamsters ontdekt dat korte winterdagen verbindt met verhoogde agressie bij vrouwen, en dat verschilt met het mechanisme dat dezelfde reactie bij mannen bestuurt.

Het werk, dat basiskennis bevoordeelt boven het verband tussen bepaalde geslachtshormonen en agressie, kon om vervolgonderzoek gaan bij de behandeling van ongepaste agressie van de mens.

De studie verschijnt online op 18 november in de Proceedings van de Koninklijke Academie B. Het onderzoek is een samenwerking tussen de IU Bloomington College of Arts and Science afdeling 'Biologie en het ministerie van Psychological and Brain Sciences.

"Deze studie geeft veel ruimte voor onderzoek", zegt Nikki Rendon, een Ph.D. student in de biologie en de hoofdauteur van de studie.

"De resultaten tonen voor de eerste keer aan dat melatonine direct een adrenaline stoot geeft bij vrouwen met een 'seizoensgebonden agressie switch' die hormonen in de geslachtsklieren in de bijnieren activeren – een groot contrast tov hoe dit mechanisme werkt bij mannen. "

Andere IU auteurs waren Gregory Demas, professor in de biologie, en Dale Sengelaub, hoogleraar psychologische en hersenwetenschappen.

Rendon is een lid in het lab van Demas, dat deel uitmaakte van het team dat eerst een verbinding tussen de kortere dagen en agressie bij dieren ontdekte.

Uit Demas’ eerdere onderzoek is ook gebleken dat winteragressie bij hamsters niet ontstaat door geslachtshormonen in de geslachtsklieren - eierstokken bij vrouwen en de testikels bij mannen, die gedurende kortere dagen minder actief groeien, maar in de bijnieren, aan de bovenkant van de nieren.

Melatonine is een hormoon dat toeneemt in het lichaam in het donker en afneemt bij daglicht. Het hormoon uit de bijnier is dehydroepiandrosteron of DHEA een geslachtssteroïden waarvan is aangetoond dat ze agressie bij zoogdieren en vogels teweeg brengt, en eventueel ook bij de mens.
Professionele sportwedstrijden hebben het gebruik van DHEA bij atleten verboden.

In een andere eerdere studie, vond Demas 'lab dat melatonine - samen met een hormoon dat door de hersenen van de hypofyse, genaamd adrenocorticotroop of ACTH - de output en werking verhoogt van DHEA van bijnieren bij mannen.

Daarentegen blijkt uit Rendon en collega’s hun nieuwe studie dat melatonine direct werkt op de bijnieren bij vrouwen die de afgifte van DHEA leiden, zonder hypofyse hormonen.

DHEA kan worden omgezet in androgenen en oestrogenen, die agressie bij zowel mannen als vrouwen beïnvloeden. Bij vrouwen lijkt DHEA gecompenseerd te worden voor lage oestradiol - een vorm van oestrogeen - dat tijdens de winter voorkomt.

Evolutionair kan wintertijdagressie een voordeel zijn in tijden van schaars voedsel.

"Deze studie, die voortbouwt op ons eerdere werk dat het verband onderzocht tussen korte dagen en agressie bij mannen, toont opmerkelijke hormonale mechanismen bij vrouwen en levert belangrijke nieuwe inzichten in de rol van seks in deze mechanismen," zei Demas.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij Siberische hamsters, of Phodopus sungorus, een soort met een zelfde bijniersysteem als de mens. Ongeveer 130 hamsters werden blootgesteld aan lange dagen per week, waarna 45 werden blootgesteld aan kortere dagen gedurende 10 weken. Een willekeurige subgroep ontvingen een injectie van ACTH.

Van een zeer territoriaal soort, werden de hamsters vervolgens geplaatst in situaties waar ze als een indringer werden gezien op het grondgebied van de ander, wat leidde tot agressieve acties en korte vechtpartijen. De wetenschappers onderzochten vervolgens bepaalde acties, zoals de tijd tot een aanval, het aantal aanvallen en de lengte er van kon worden toegewezen aan een "agressie score."

"Het is in toenemende mate duidelijk dat geslachtshormonen een belangrijke rol spelen bij het beheersen van agressie bij zowel mannen als vrouwen - maar vrouwen, menselijke en niet menselijke, zijn traditioneel sterk minder bestudeerd in de wetenschappen", zegt Rendon. "Door het uitvoeren van dit onderzoek bij vrouwen, verhogen we ons begrip van hormonen en sociaal gedrag in een veld, dat momenteel gedomineerd door discussies over het reguleren van testosteron agressie mannen."

Pieter Tau


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats