Hoger sterftecijfer bij nierpatiŽnten met parodontitis


Universiteit van Birmingham

Nieuwe bevindingen van de Universiteit van Birmingham tonen aan dat patiŽnten met een chronische nierziekte een hoger sterfterisico hebben als zij ook lijden aan parodontitis.

Het onderzoek, gepubliceerd in het ĎJournal of Clinical Periodontologyí, vergroot de toenemende hoeveelheid bewijs dat een orale slechte gezondheid een teken is van andere chronische ziekten.

Gegevens van 13,734 deelnemers aan de ĎUS-based Third National Health and Nutrition Examination Surveyí (NHANES III) werden geanalyseerd en toonde aan dat de combinatie van parodontitis en chronische nierziekte resulteert in een sterftecijfer van 41% op 10 jaar, in vergelijking met 32 % voor nierpatiŽnten zonder parodontitis.

Om dit in context te plaatsen volgende vergelijking: de toename van de 10-jaars mortaliteit in verband met diabetes bij patiŽnten met een chronische nierziekte, onafhankelijk van parodontitis, is 32% bij niet-diabetici en 43% bij diabetici.

Parodontitis is een chronische niet overdraagbare ziekte en in de meest ernstige vorm de zesde meest voorkomende ziekte bij de mens, wat neerkomt op 11,2% van de wereldbevolking.

Chronische niet overdraagbare ziekten, zoals nierziekten komen steeds vaker voor mede als gevolg van de vergrijzing en een toename van de sedentaire levensstijl en verfijnde diŽten. Hun invloed op de wereldwijde ziektelast en de economie is belangrijk in de gezondheidszorg; er zijn aanwijzingen dat 92% van de oudere volwassenen minstens ťťn chronische ziekte hebben.

Professor Iain Chapple, van de Universiteit van Birmingham, legt uit: "Het is belangrijk op te merken dat mondgezondheid niet alleen gaat over de tanden. De mond is de deur naar het lichaam, in plaats van een apart orgaan, en is het toegangsluik voor bacteriŽn die langs het tandvlees in de bloedbanen geraken. Veel mensen met tandvleesontsteking zijn er zich niet van bewust, ze zijn niet verontrust over het beetje bloed in hun speeksel na het tanden poetsen, maar het niet verzorgen van deze lichte schade aan het tandvlees kan een hoog risico worden voor de rest van het lichaam. "

Praveen Sharma, mede-auteur van de studie, voegt eraan toe: "We zijn nog maar net begonnen met het onderzoek van de wisselwerking tussen tandvleesontsteking en andere chronische ziekten zoals nierziekte, diabetes of hart- en vaatziekten. Het ontdekken van een verhoogd risico op mortaliteit bij de combinatie van tandvleesontsteking en een andere chronische ziekte vertelt ons dat de mondgezondheid een belangrijke rol speelt in de gezondheid. "

Als gevolg van deze bevindingen zet de ploeg het onderzoek naar de relatie tussen tandvlees en nierziekten verder om vast te stellen of het verband causaal is en zo ja, of het behandelen van tandvleesaandoeningen en mondgezondheid de algehele gezondheid van de patiŽnten met een nierziekte kan verbeteren.

Professor Chapple zei: "Het kan zijn dat de diagnose van tandvleesontsteking een kans is voor vroegtijdige opsporing van andere problemen, waarbij tandheelkundige professionals een gerichte, op risico gebaseerde benadering van screening op andere chronische ziekten zouden kunnen aanbieden."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats