Is er een verband tussen mondgezondheid en afname van geestelijke vermogens


Betere mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de tandarts kunnen een rol spelen om de afname van geestelijke vermogens bij het ouder worden af te remmen, alhoewel er geen sluitend bewijs is dat de een het ander veroorzaakt. De bevindingen die gepubliceerd zijn in de Journal of the American Geriatrics Society komen voort uit het eerste systematische overzicht van studies gericht op mondgezondheid en cognitie – twee belangrijke onderzoeksgebieden gezien de steeds ouder wordende mensheid, waarbij 36% van de mensen ouder dan 70 jaar te kampen heeft met achteruitgang van geestelijke vermogens.

Onderzoekers hebben zich de vraag gesteld of er een verband bestaat tussen mondgezondheid en de cognitieve staat bij ouderen. “Klinisch bewijst duidt erop dat de frequentie van problemen met de mondgezondheid significant toeneemt bij ouderen met een cognitieve achteruitgang, met name bij dementen”’sprak Dr. Bei Wu van de Duke University’s School of Nursing in Durham NC. “Daarnaast zijn vele factoren die verband houden met een slechte mondgezondheid – zoals slechte voeding en systemische aandoeningen zoals diabetes en cardiovasculaire ziektes – van invloed op de cognitieve functie.”

Teneinde te kijken of er een verband is tussen de mondgezondheid en de cognitieve staat hebben Dr. Wu en haar collega’s relevante onderzoeken geanalyseerd tussen 1993 en 2013, zowel de transversale (gegevens verzameld op een bepaald moment) als de longitudinale (gegevens verzameld over een langere periode).

Uit sommige onderzoeken bleek dat de mondgezondheid m.b.t. het aantal tanden, cariës en tandvleesaandoeningen gerelateerd was aan een verhoogd risico van achteruitgang van de geestelijke vermogens of dementie, terwijl andere studies een dergelijk verband niet konden bevestigen. Onderzoekers merkten al snel op dat de bevindingen gebaseerd op het aantal tanden of cariës conflicteren, en dat een beperkt aantal studies suggereert dat paradontale aandoeningen zoals gingivitis verband houden met een slechtere cognitieve toestand of cognitieve achteruitgang.

“Er is thans niet genoeg bewijs om te concluderen dat er een causaal verband bestaat tussen cognitieve functies en mondgezondheid”, aldus Dr. Wu. “Ten aanzien van toekomstig onderzoek raden wij de onderzoekers aan gegevens te verzamelen van een grotere populatie, standaard evaluaties van cognitieve functies en mondgezondheid te gebruiken evenals betere data-analyses.”

Vertaling: Els Scholtens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats