Studie onthult nieuwe verband tussen parodontale en cerebrovasculaire aandoeningen


Een nieuwe studie heeft een verband tussen chronische parodontitis en lacunair infarct, twee veel voorkomende ziekten bij ouderen, onthuld. Chronische parodontitis is een ontstekingsziekte van het tandvlees terwijl lacunair infarct een type cerebrale SVD is die kan leiden tot een beroerte.

Aanvullend onderzoek is nodig om deze link te begrijpen. Er wordt verondersteld dat parodontis leidt tot systemische ontsteking die de bloedvaten aantast. Anderzijds delen chronische parodontitis en lacunair infarct gemeenschappelijke vasculaire risicofactoren zoals hypertensie, diabetes en hoge cholesterol.

"We zagen dat mensen gediagnosticeerd met parodontitis ongeveer een 4-voudig verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een lacunaire beroerte. Als meerdere prospectieve cohort studies onze bevindingen bevestigen moeten interventionele studies worden uitgevoerd om het potentieel voordeel van parodontale behandeling te evalueren bij patiŽnten met een lacunaire beroerte en parodontitis, "zei Dr Yago Leira, hoofdauteur van het European Journal of Neurology. "Parodontale behandeling kan ook systemische inflammatie en derhalve ook het risico op lacunair infarct verminderen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats