Foodwatch opent de aanval op frisdranken


Foodwatch publiceert vandaag een nieuwe video die de feiten van de overmatige consumptie van suikerhoudende frisdrank in Nederland laat zien: van obesitas, diabetes type 2 en tanderosie, tot erectieproblemen en zelfs amputaties. Nederland is Europees kampioen in frisdrankconsumptie. Kinderen krijgen dagelijks twaalf suikerklontjes binnen via fris en andere gesuikerde drankjes. Een glas cola bevat vijf suikerklontjes.

Reden voor de Gezondheidsraad – die de officiële voedingsrichtlijnen in Nederland vaststelt – om in haar meest recente voedingsrichtlijn de nadruk te leggen op de noodzaak van een lagere consumptie van suikerhoudende dranken, zoals frisdrank. foodwatch: “Af en toe een glaasje fris kan niet zoveel kwaad, het probleem is dat de hele dag mensen worden aangezet tot frisdrankconsumptie, van frisdrankautomaten in scholen tot ziekenhuizen aan toe.”
De video is een vertaling van de succesvolle video van Center for Science in the Public Interest. Deze video is in Amerika al meer dan tweeëneenhalf miljoen keer bekeken. foodwatch wil met het filmpje en de start van de frisdrankcampagne de schadelijke gevolgen van de overmatige consumptie van frisdrank laten zien en daarnaast de politiek aanzetten tot maatregelen.

Eerder onderzoek dit jaar naar de suikergehaltes van de populaire drinkpakjes, leidde wel tot Kamervragen maar niet tot politieke maatregelen. Hoewel het Kabinet erkent dat de suikerconsumptie ongezond hoog is, vestigt zij onterecht haar hoop op zelfregulering van de voedselindustrie, bijvoorbeeld via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Hierin belooft de frisdrankindustrie in 2020 10% minder suiker te gebruiken. Daarvan hebben deskundigen echter al aangegeven dat de beloftes van de voedingsindustrie ‘niet erg ambitieus’ zijn, en dat is wat foodwatch betreft nog een eufemisme.

Foodwatch wil politieke maatregelen

Tal van deskundigen en medici bepleiten dat de overheid gezond eten makkelijker maakt en de voedselindustrie aan banden legt. Dat kan bijvoorbeeld door middel van duidelijkere (waarschuwingen op) etiketten, het weren van frisdrank- en junkfoodproducenten in scholen, lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel, een verbod op reclame voor junkfood gericht op kinderen en waarschuwingen voor suikerhoudende dranken.

Maatregelen tegen obesitas zijn hard nodig

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een "wereldwijde obesitas-epidemie". Sinds kort zijn er op de wereld meer mensen met obesitas dan met ondergewicht. Nederlandse artsen spreken over obesitas als “belangrijkste bedreiging van onze gezondheid”. Medici slaan al enige tijd alarm over het snelgroeiende probleem van obesitas. En terecht: Volgens de WHO hebben wereldwijd 42 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar te lijden onder overgewicht of obesitas. In Nederland is dat niet veel beter: op een leeftijd tot 5 jaar heeft al 12% overgewicht en zelfs 4% obesitas. En dat neemt snel toe met de leeftijd: van de 50-plussers heeft 58% overgewicht waarvan 16% obesitas. Met overgewicht heb je een hoger risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten of diabetes type II. Het hoofd van de WHO, Margaret Chan, trekt daarom de verontrustende conclusie: "Geen enkel land is het gelukt om de obesitas-epidemie in alle leeftijdsgroepen tot stilstand te brengen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan."


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats