Blootstelling aan fijnstof heeft verhoogt risico op kanker


Universiteit van Birmingham.

Onderzoekers hebben bij oudere mensen uit Hong Kong geconstateerd dat langdurige blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen invloed hebben op een verhoogd risico op sterfte door vele vormen van kanker.

De studie aan de universiteiten van Birmingham en Hong Kong, gepubliceerd in ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’, een tijdschrift van de ‘American Association for Cancer Research’, draagt bij tot een groeiende bezorgdheid over de gezondheidsrisico's bij langdurige blootstelling aan fijn stof.

Fijn stof is de term voor deeltjes in de lucht met inbegrip van koolwaterstoffen en zware metalen uit transport en energie-opwekking. Dit onderzoek richtte zich op fijn stof in het milieu of materie met een aerodynamische diameter van minder dan 2,5 micrometer (PM2.5).

Voor elke 10 microgram per kubieke meter (ug/m³) verhoogde blootstelling aan PM2.5 steeg het risico om te overlijden aan welke vorm van kanker met 22 procent.

Dr Neil Thomas, van het ‘Institute of Applied Health’ aan de Universiteit van Birmingham, zei: "De blootstelling aan PM2,5 in andere vergelijkbare steden in de hele wereld moet worden verlaagd om de gezondheid te vrijwaren. Luchtverontreiniging blijft een duidelijk aanpasbare publieke gezondheidszorg. "

Dr Thuan Quoc Thach, van de Universiteit van Hong Kong, zei: "Langdurige blootstelling aan fijn stof is geassocieerd met sterfte door voornamelijk cardiopulmonale oorzaken en longkanker, maar er zijn weinig studies die een verband leggen tussen de sterfte aan andere vormen van kanker en fijn stof. Wij verdachten al voor de studie deze stofdeeltjes ervan invloed te hebben op gelijke welke vorm van kanker elders in het lichaam."

De wetenschappers volgden tussen 1998 en 2001 66,280 mensen van 65 jaar of ouder en haalden de doodsoorzaken uit Hong Kong registraties. De jaarlijkse concentraties van PM2,5 in hun woonplaaats werden geschat met behulp van gegevens van satellietbeelden en vaste monitoren.

Na correctie voor rookstatus en met uitzondering van de sterfgevallen die hadden plaatsgevonden binnen de drie jaar door andere ziekten, toonde de studie aan dat voor elke 10 ug/m³ verhoogde blootstelling aan PM2.5, het risico om te overlijden aan welke vorm van kanker steeg met 22 procent. Stijgingen van 10 ug/m³ PM2.5 werden geassocieerd met een 42 procent verhoogd risico op sterfte aan kanker in het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal en een 35 procent verhoogd risico op sterfte door kanker aan andere spijsverteringsorganen waaronder de lever, darmen, galblaas en pancreas.

Voor vrouwen betekende toename van blootstelling van elke 10 ug/m³ een verhoogd risico van 80 procent op sterfte aan borstkanker en bij mannen zagen wij 36 procent verhoogd risico op sterven aan longkanker voor elke 10 ug/m³ verhoogde blootstelling aan PM2,5.

Het team denkt dat mogelijke verklaringen voor het verband tussen PM2.5 en kanker te zoeken zijn in de defecten van de reparatiefunctie van DNA, veranderingen in de immuunrespons van het lichaam of ontstekingen die de angiogenese, de groei van nieuwe bloedvaten, prikkelt waardoor tumoren zich verspreiden. In het geval van de spijsverteringsorganen kan verontreiniging door zware metalen van invloed zijn op de goede microbiota en invloed hebben op de ontwikkeling van kanker.

De grote omvang van het onderzoek, alsmede de documentatie van de kankerspecifieke mortaliteit, lieten een gedetailleerd onderzoek toe naar de bijdrage van stofdeeltjes bij kanker.

Dr Thomas voegde eraan toe: "De volgende stap is om te bepalen of in andere landen vergelijkbare associaties bestaan tussen PM2.5 en sterfgevallen door kanker. Dit onderzoek, in combinatie met het bestaande onderzoek suggereert dat de bevolking in andere steden dezelfde risico's heeft maar wij zouden dit wel graag uitpluizen."

Dr Thach concludeerde: "De beperking van deze studie is de focus op PM2.5. Meer onderzoek begint de effecten van blootstelling aan meerdere stoffen op de volksgezondheid te bestuderen. We moeten echter voorzichtig zijn, de vervuiling is slechts één risicofactor voor kanker en andere zoals dieet en lichaamsbeweging kunnen een groter risico betekenen. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats