Boerderijen zijn een belangrijke bron van luchtvervuiling geworden


American Geophysical Union

WASHINGTON, DC - Volgens nieuw onderzoek overtreft de uitstoot van fijne stofdeeltjes van boerderijen in de Verenigde Staten, Europa, Rusland en China alle andere menselijke bronnen. De schuldigen: dampen van stikstofrijke meststoffen en dierlijk afval mengen zich in de lucht met de verbrandingsemissies van vaste deeltjes die een belangrijke bron van ziekte en sterfte zijn.

Het goede nieuws is dat wanneer de verbrandingsuitstoot zou dalen in de komende decennia, zoals de meeste prognoses zeggen, de vervuiling met fijne deeltjes zal dalen, zelfs als het gebruik van kunstmest verdubbelt zoals verwacht. Dit althans op basis van de nieuwe studie gepubliceerd in ‘Geophysical Research Letters’, een tijdschrift van de ‘American Geophysical Union’.

Luchtvervuiling door de landbouw komt voornamelijk voor onder de vorm van ammoniak, die de lucht als een gas uit zwaar bemeste akkers en veeafval binnenkomt. Het combineert daarna met verontreinigende stoffen uit de verbranding - vooral stikstofoxiden en sulfaten van voertuigen, energiecentrales en industriële processen - en creëert kleine vaste deeltjes of aerosols met niet meer dan 2,5 micrometer doorsnede, ongeveer 1/30 van de dikte van een mensenhaar.

Aërosols kunnen diep doordringen in de longen met hart- of longziekte tot gevolg. Een studie uit 2015 in het tijdschrift Nature schat dat fijn stof op zijn minst wereldwijd 3,3 miljoen doden per jaar veroorzaakt, en een recente studie in ‘Geophysical Research Letters’ vond meer dan 500.000 jaarlijkse sterfgevallen in India alleen.

Veel regionale studies, met name in de Verenigde Staten, hebben aangetoond dat landbouwverontreiniging een belangrijke bron is van fijne stofdeeltjes maar de nieuwe studie is één van de eerste om te kijken naar het fenomeen wereldwijd en naar toekomstige trends. De resultaten van de studie tonen aan dat meer dan de helft van de aërosolen in grote delen van het oosten en het midden van de Verenigde Staten, voortkomen uit de landbouw.

"Dit is niet tegen de inzet van kunstmest - er zijn veel plaatsen, waaronder Afrika, waar er meer nodig is”, zegt Susanne Bauer, een atmosfeer wetenschapper aan de Columbia University's Center for Climate Systems Research en Goddard Institute NASA's for Space Studies in New York en hoofdauteur van de studie. "We verwachten dat met de groei van de bevolking meer kunstmest nodig is om meer voedsel te produceren."

Het feit dat de agrarische emissies moeten combineren met andere verontreinigende stoffen om aerosols aan te maken is goed nieuws, aldus Bauer. De meeste prognoses zeggen dat door strengere regelgeving, schonere bronnen voor elektriciteit en minder verbruikende voertuigen, de industriële emissies tegen het einde van deze eeuw zullen verminderen waardoor de uitstoot van de landbouw zal worden uitgehongerd door gebrek aan andere ingrediënten nodig om aerosols te creëren, zei ze.

"Je zou verwachten dat de luchtkwaliteit zou afnemen als de ammoniakemissie verhoogt, maar dit zal niet gebeuren als de emissies van de verbranding niet naar beneden gaan," zei Fabien Paulot, een atmosfeerchemicus aan de Princeton University en de ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’, die niet betrokken was bij de studie. Dat betekent dat de uitstoot van verontreinigende stoffen buiten ammoniak ook zullen moeten dalen, zei hij.

Johannes Lelieveld, hoofdauteur van ‘Nature-study 2015’ is het daar niet mee eens. "Men moet voorzichtig zijn met de verhoging van de voedselproductie", omdat dat 'kritisch afhangt “van de veronderstelling dat de samenleving met succes de industriële uitstoot zal beteugelen, zei hij. Lelieveld wees erop dat zelfs met de recente vermindering van de industriële vervuiling, de meeste landen, waaronder de Verenigde Staten, nog steeds grote gebieden kennen die de door de “World Meteorological Organization” aanbevolen drempel van fijn stof overschrijden.

Als toekomstige industriële emissies naar beneden gaan, zal veel door boerderijen geproduceerde ammoniak eindigen in de troposfeer van de aarde, ongeveer 2 tot 10 kilometer (1-6 mijl) boven het aardoppervlak, zei Bauer. Bliksem en andere natuurlijke processen kunnen ook bijdragen tot het creëeren van fijn stof, maar de meeste van deze deeltjes worden gevangen door regendruppels en verdwijnen uit de atmosfeer, zei ze.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats