Slecht eten (z.g. junk food), zorgt voor net zulke hoge bloedsuikerspiegels als in diabetes 2


DE FYSIOLOGICAL SOCIETY

Een “junk food” dieet kan evenveel schade aan de nieren toebrengen als diabetes, volgens een studie, gepubliceerd in Experimental Physiology.

Type 2 diabetes wordt vaak geassocieerd met gezetheid en het aantal gevallen wereldwijd, stijgt met een alarmerende snelheid.

In type 2 produceert het lichaam niet genoeg insuline of reageert er niet op. Dit veroorzaakt een opeenhoping van suiker(glucose) in het bloed, hetwelk serieuze langdurige consequenties kan hebben voor organen, waaronder de nieren. Hier kan het leiden tot diabetische nierziekten. Daarom kan het vinden van een manier om glucoseabsorptie in de nieren te blokkeren, een potentiële behandelmethode bieden tegen hoge bloedsuikerspiegels.

In hun studie gebruikten onderzoekers modellen van dieren met diabetes en modellen van diabetes door een dieet veroorzaakte gezetheid en insulineweerstand om te zien hoe de weerstand tegen insuline en te veel suiker of vet de glucose transporteurs in de nieren kan tegenwerken. De ratten kregen “junk food” te eten bestaande uit kaas, chocolade repen, koekjes en spekkies gedurende 8 weken, of een dik stuk van een knaagdier (met een vetgehalte van 60%), gedurende 5 weken. De onderzoekers testten daarna het effect van deze diëten op de bloedsuikerspiegels en de verschillende glucose transporteurs in de nieren. Het effect van de diëten op deze transporteurs werd vergeleken met de veranderingen die ook gezien waren in ratmodellen met type 1 of 2 diabetes.

Ze ontdekten dat zekere glucose transporteurs (GLUT en SGLT) even goed als hun reguliere eiwitten aanwezig waren in type 2 diabetische ratten. Maar een hoog vetgehalte en “junk food” dieet veroorzaakte dezelfde verhoging van deze receptoren.

Dr. Havovi Chichger, Senior Lecturer in Biomedical Science aan de Anglia Ruskin University, UK en tevens leider van het onderzoek legde uit dat het Westerse dieet meer en meer behandeld “junk food”en vet bevat, en dat er een vastgestelde samenhang is tussen overmatige consumptie van dit type voedsel en de recente verhoging in het voorkomen van gezetheid en type 2 diabetes. In onze studie, ondervinden type 1 en type 2 diabetes veranderingen in het glucose transport in de nieren, maar “junk food” of een erg vet dieet, veroorzaakt veranderingen die erg lijken op die in type 2 diabetes.

Zij voegde er aan toe: “Een nieuwe behandeling voor diabetes patiënten bestaat uit het blokkeren van de glucose transporteurs in de nieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Het begrijpen hoe een dieet de suikerbehandeling in de nieren kan effectueren en of de onderdrukkers deze veranderingen kunnen omdraaien, zou kunnen helpen om de nieren te beschermen tegen verdere schade.”

Vertaling: Heleen Teunissen


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats