Profiteren van de rebellie van pubers kan ongezond eten bedwingen


UNIVERSITY OF CHICAGO BOOTH SCHOOL OF BUSINESS

Het is geen nieuws dat de pubertijd een uitdaging kan zijn: jonge tieners zijn extra gevoelig voor wat zij als onrecht waarnemen, en reageren op autoriteit. Hun nieuw verworven sociale bewustwording en hang naar autonomie kan veel van hun keuzes beÔnvloeden - zelfs wat ze eten.

Een nieuwe studie, "Harnessing Adolescent Values to Motivate Healthier Eating," door Christopher J. Bryan van de Universiteit van Chicago Booth School of Business, en David Yeager van de Universiteit van Texas, meldt dat door in te haken op de alom heersende puber-waarden, het mogelijk is om ongezonde eetgewoontes te verminderen en betere voedingskeuzes te motiveren bij tieners.

Het document werd op 12 september gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Het was hier ons doel om gezond eten te beschrijven als een manier om een standpunt in te nemen tegen onrecht - om op te komen voor kwetsbare mensen die niet in staat zijn om zichzelf te beschermen."

Om de motiverende kracht van deze waarden vast te leggen, werkten de onderzoekers met groepen van de tweede klas van de middelbare school om hun ideeŽn over gezond eten om te buigen naar een daad van onafhankelijkheid die het sociale recht eer aandoet.

"We benaderden dit op twee manieren," zegt Bryan. "Eerst werd onze oproep om gezond te eten vorm gegeven als een ontmaskering van de manipulatieve marketingpraktijken van de voedselindustrie, die tieners en anderen beÔnvloeden en verleiden om grotere hoeveelheden ongezond voedsel te eten."

De onderzoekers beschreven ook journalistieke verslagen over voedselindustrie praktijken zoals het construeren van bewerkt voedsel om verslaving te maximaliseren en overconsumptie aan te moedigen, net zoals misleidende etikettering om ongezonde producten gezond te laten lijken.

Vervolgens schetsten de onderzoekers manipulatieve praktijken van de voedingsindustrie zoals het buitenproportioneel targeten van minder bedeelde mensen en kinderen met advertenties voor de meest ongezonde producten.

"We schetsten gezond eten als een manier om te rebelleren - we beschreven de leidinggevenden achter de voedselmarketing als controlerende autoritaire volwassenen en stelden het vermijden van junk food als een manier om tegen hun controle te rebelleren."

En het werkte.

De testpersonen kozen minder junkfood als tussendoortje en verkozen water boven suikerhoudende frisdranken. De tieners maakten hun keuze buiten de context van de voedingspresentatie, toen ze niet wisten dat hun keuzes werden vastgelegd.

De behandeling resulteerde in een verhoging van 7 procentpunt in de mate waarin tieners kiezen voor water boven suikerhoudende dranken. Het leidde ook tot 11 procentpunt verhoging in de mate waarin ze kozen voor iets gezonds (fruit, wortelen of noten) en ze besloten om tenminste ťťn ongezond tussendoortje (chips of koek) te laten staan.

"Het is geweldig als je aan de omvang van deze effecten denkt als ze afgeleid worden naar een gemiddelde dagelijkse voedselconsumptie," zegt Bryan.

Als dit een tijd wordt volgehouden, zou van de koolhydratenconsumptie van tieners bijvoorbeeld een afname van 7 procent overeenkomen met 1 pond minder (of niet meer) lichaamsvet, ongeveer elke 6 weken voor jongens en elke 8 weken voor meisjes.

Politieke analisten benadrukken dat het voorkůmen van obesitas effectiever en minder kostbaar is dan het behandelen van patiŽnten die al obese zijn. De potentie van deze nieuwe "waarde-aangewende" benadering zou kunnen leiden tot blijvende verandering.

Vertaling: Ellen Lam


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats