Knieval voor energiezuigers 4 - Column Pauline Laumans


U heeft ze vast wel eens ontmoet die zielige medemens die om aandacht vraagt. Op zich prima, maar hoed je ervoor om de draaglast over te nemen. Help de ander liever om een voor hem werkzame oplossing te bereiken uit de ellende waarin deze zit.

Leer hem inzicht in zijn slachtofferrol en hoe zich daaruit te ontworstelen. Dat is naast iemand gaan staan. Op die manier kan de ander niet aan jouw energie gaan zuigen, waardoor jij er doodmoe van wordt.

Een bekend voorbeeld is ooit beschreven in het boek De moeder van David S. Een slachtoffer dat aan je blijft trekken met zijn zielige verhaal en waarin de ander maar blijft geven in de hoop op verandering? Liefde? Denken dat het zo hoort?

Sommige onder ons doen niets liever dan zich te wentelen in slachtofferschap. Daardoor krijgen ze aandacht (verkeerde aandacht) worden ze gepamperd (zijn het babies?) en krijgen ze allerlei goederen of raadgevingen aangeboden.

Velen van hen doen zelfs vaak niets met deze goederen of raadgevingen. Goederen worden opgebruikt, verkwanseld of in geld omgezet. Raadgevingen worden in de wind geslagen want dit betekent dat ze zelf iets moeten gaan doen of dat het idee totaal niet past.

Nee, het liefste laten ze al het werk door een ander doen en ja dat noemen we dan energiezuigers.

Het beste is hen die niet uit de slachtofferrol willen komen om deze dan los te laten.

Maar, als het je lukt om contact te leggen en iemand echt op weg helpt uit zijn slachtoffer zijn doordat hijzelf met dat duwtje in de rug weer zelf opkrabbelt dan is het goed.


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats