Zonne-energie binnen enkele jaren via het raam


Zonne-energie opwekken wordt in Nederland steeds populairder; tussen 2000 en 2014 is het aantal zonnepanelen volgens cijfers van het CBS ruim honderd maal groter geworden. Op veel Nederlandse daken is het welbekende blauwgekleurde zonnepaneel al te zien. Als de technologie echter doorzet, wordt zonne-energie binnenkort onzichtbaar: volledig transparante ramen met zonnecellen zijn namelijk de toekomst. Glas.nl zocht uit hoe nabij deze technologie al is.

De uitvinding komt van de Universiteit van Michigan. Een van de uitvinders van het zonneglas, Richard Lunt, bedacht dat ramen vaak een enorm groot deel van gebouwen in beslag nemen, en dus een groter oppervlak vormen dan de daken waarop nu meestal de zonnecellen geplaatst worden. Dat maakt de nieuwe, transparante zonneceltechnologie veelbelovend. Ook is er voor deze nieuwe technologie een veel kleiner aantal zonnecellen nodig. Deze bevinden zich namelijk alleen aan de randen van het glas.

De toepassing van het zonnecelglas is breed: grote kantoorpanden, maar ook elektrische apparaten zouden er baat bij kunnen hebben. De efficiŽntie van de raamzonnecellen laat op dit moment nog wel wat te wensen over: "Het rendement van dit soort ramen zal rond de ťťn tot twee procent liggen. Het recordrendement voor de zogenaamde 'rode ramen' is zeven procent. Gewone zonnepanelen hebben een rendement van 15 tot 18%," aldus Wilfried van Sark, zonne-energieonderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Vergeleken met reguliere zonnecellen, is het zonnecelraam dus nog een stuk minder efficiŽnt. Wetenschappers zijn hard aan de slag om deze te verbeteren, zodat wellicht over enkele jaren de eerste grote gebouwen over de technologie zullen beschikken. "In Nederland is een start-up actief, en is een aantal universitaire groepen ermee bezig," zo geeft Van Sark aan.

http://www.glas.nl/


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats