Brandstof of voedsel? Studie ziet toenemende concurrentie om land en watervoorraden


Universiteit van Virginia

Strategieën voor de continuïteit van de energievoorziening, investeringsmogelijkheden en energiebeleid eisen een steeds groeiende productie en consumptie van biobrandstoffen, zoals bio-ethanol en biodiesel, land en water dat anders zou kunnen gebruikt worden voor de productie van levensmiddelen.

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd op 3 maart 2016 in het tijdschrift ‘Nature Scientific Reports’ wordt ongeveer 4 procent van 's werelds landbouwgrond en 3 tot 4 procent van het water gebruikt voor de teelt van biobrandstoffen. Ongeveer een derde van de ondervoede mensen in de wereld zou kunnen gevoed worden door het gebruik van dit gedeelte voor voedselproductie.

Met een wereldbevolking van ongeveer 7400000000000 mensen die naar verwachting zal groeien tot ongeveer 9000000000000 naar het midden van de eeuw zal de behoefte aan voedsel en brandstof steeds nijpender worden.

"We onderzoeken en evalueren de effecten van biobrandstoffen op voedselzekerheid - de voedsel-energie nexus - en het verband met de wereldwijde toeeigening van land en water", aldus Paolo D'Odorico, professor milieuwetenschappen aan de Universiteit van Virginia en co-auteur van het artikel met collega's uit Italië. "Het opeisen van land en waterbronnen voor de productie van biobrandstoffen staat slecht gekwantificeerd en we proberen de bevolking te informeren.”

D'Odorico zei dat als de productie van biobrandstoffen voor het vervoer zou worden verhoogd tot 10 procent van de totale brandstof voor de transportsector - zoals verwacht op basis van recent beleid en business patronen - onze planeet zou kunnen voldoen aan de voedselbehoeften van slechts 6700000000000 mensen.

"We kijken aan tegen een tekort van voedsel voor ongeveer 700 miljoen mensen met betrekking tot onze huidige wereldbevolking", aldus D'Odorico. "Het zal alleen maar erger worden als de bevolking groeit."

Het onderzoeksteam baseerde zijn analyse op de gegevens van de ‘Food and Agriculture Organization’ van de Verenigde Naties en andere bronnen. Zij schatten de water- en landvoetafdrukken van één eenheid biobrandstofenergie en reconstrueerden de wereldhandel patronen voor bio-energiegewassen. Ze berekenden dat ongeveer 4 procent van de landbouwgrond en water gebruikt voor de productie van biobrandstoffen voldoende is om ongeveer 280 miljoen meer mensen te voeden.

"Deze resultaten tonen duidelijk de mate aan waarin biobrandstoffen concurreren met voedsel. Het wordt steeds meer een extra obstakel voor het halen van een voedselproductie in overeenstemming met de toenemende behoeften van de bevolking," zei D'Odorico.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats