WISE onderzoek toont aan: Rijksoverheid koopt 'sjoemelstroom'


Uit onderzoek van milieuorganisatie WISE blijkt dat de Rijksoverheid 'sjoemelstroom' in plaats van echt groene stroom inkoopt. Hoewel de landelijke overheid claimt het goed te doen wordt er voor 97% 'sjoemelstroom' afgenomen. De fysieke, grijze, stroom wordt voor de laagste prijs gekocht bij de grijze leveranciers E.ON en Delta en dan worden er spotgoedkope groencertificaten (Garanties van Oorsprong, GvO's) afkomstig uit Noord-Europese waterkracht bijgelegd. Uit het onderzoek van WISE blijkt ook dat het Rijk geen plannen heeft om het inkoopbeleid aan te passen.

Afgelopen december bleek dat ook veel grote gemeenten op 'sjoemelstroom' draaien. De Rijksoverheid is een nog veel grotere stroomverbruiker. Onder de Rijksoverheid vallen de ministeries in Den Haag en Rijkswaterstaat met al haar wegen, bruggen en gemalen. Maar ook 2000 andere overheidsgebouwen zoals het Paleis op de Dam, de nationale musea en de kazernes van Defensie. In totaal verbruikt de Rijksoverheid jaarlijks 1 TWh aan elektriciteit, evenveel als bijna 300.000 huishoudens.

Het Rijk koopt de elektriciteit nu bij E.ON en Delta. Deze twee leveranciers scoren slecht op duurzaamheid. Dat blijkt uit het onderzoek dat WISE samen met de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace, Hivos en WNF uitvoerde. Daarin scoorde E.ON een dikke onvoldoende; een 4,8. Energiebedrijf Delta, tevens eigenaar van de kerncentrale in Borssele, scoorde zelfs nog slechter en werd beoordeeld met een 4,4.

Om de grijze stroom te vergroenen koopt de Rijksoverheid Garanties van Oorsprong. Het allergrootste deel daarvan is afkomstig uit Scandinavische waterkracht. Op deze manier ontstaat groene stroom die aan de wettelijke eisen voldoet. Maar er gaat geen enkele prikkel van uit voor een snelle transitie naar een duurzame energievoorziening in Nederland. Milieuorganisatie WISE noemt de zo gecreŽerde groene stroom daarom 'sjoemelstroom'.

Markus Schmid, campagneleider bij WISE: "We vragen de Rijksoverheid al sinds 2013 om te stoppen met 'sjoemelstroom'. De Nederlandse staat trekt jaarlijks miljarden uit om duurzame energie in Nederland te subsidiŽren. Het is een voor de hand liggende gedachte om deze energie als overheid dan ook zelf te gaan gebruiken."

Voor ca. 2,3 miljoen euro extra zou de Rijksoverheid al kunnen draaien op Nederlandse windenergie. Vergeleken bij de 8 miljard euro die er dit jaar in de SDE+ subsidie voor windenergie wordt gestoken is dat een klein bedrag. Peer de Rijk, directeur van WISE: "Met relatief weinig geld zou de overheid een enorme prikkel kunnen geven aan de productie van meer duurzame energie in Nederland. Nu is er nog te weinig aanbod, er wordt nog te weinig groene stroom geproduceerd in ons land. Maar de Rijksoverheid kan afspraken maken met een leverancier om - met langjarige afname door de Rijksoverheid als garantie - nieuwe productiecapaciteit neer te zetten. Andere grote partijen hebben dat al gedaan: de NS (een even grote verbruiker als de Rijksoverheid) laat nieuwe windparken aanleggen en ook Google laat molens neerzetten voor haar datacenters bij de Eemshaven."

Momenteel lopen de voorbereidingen voor een nieuwe aanbestedingsronde voor GvO's. De Rijksoverheid moet volgens WISE nķ de keuze maken om over te gaan op Nederlandse groene stroom en GvO's uit Nederlandse wind inkopen. Dit staat los van de contracten voor fysieke elektriciteit die de Rijksoverheid met E.ON en Delta heeft afgesloten, deze lopen in 2017 af. Dat is dan het moment waarop de Rijksoverheid moet overstappen naar een ťcht duurzame stroomleverancier.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats