Een darm check voor PCOS gerelateerde obesitas


In een muismodel van polycysteus ovarium syndroom, vinden onderzoekers verband tussen veranderingen in darmbacteriŽn en obesitas, diabetes.

Staatsuniversiteit van San Diego

Het wijzigen van darmbacteriŽn kan een behandelingsoptie zijn voor een aantal symptomen die gepaard gaan met de wijdverspreide ziekte polycysteus ovarium syndroom (PCOS), volgens een recente studie van San Diego State University onderzoekers in samenwerking met onderzoekers van de University of California, San Diego. De studie vond dat veranderingen in darmbacteriŽn sterk verbonden zijn met obesitas en tekenen van diabetes in een muismodel dat PCOS nabootst.

PCOS treft ongeveer 10 procent van de vrouwen in de wereld, zei SDSU bioloog Scott Kelley, hoofdauteur van de studie. PCOS wordt meestal bij vrouwen vastgesteld, die verhoogde niveaus van testosteron, onregelmatige menstruatie cyclus, cysten op de eierstokken hebben. Naast een hoge kans op onvruchtbaarheid, hebben vrouwen met PCOS een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes en hartziekte.

Wetenschappers weten al lang dat darmbacteriŽn helpen bij de vertering van voedsel, aanmaak van belangrijke vitaminen en het immuunsysteem stimuleren. In het afgelopen decennium, hebben wetenschappers ontdekt dat mensen met obesitas of diabetes andere bacteriŽn in hun darmen hebben dan gezonde mensen.

"Wat je ziet als je kijkt naar obesitas," verklaarde Kelley, "zijn er grote veranderingen in specifieke groepen van micro-organismen die betrokken zijn bij de afbraak van voedingsvezels en de regulering van de stofwisseling. We vroegen ons af of vrouwen met PCOS ook dezelfde soorten wijzigingen in hun darmbacteriŽn hebben. "

Testosteron boost

Om deze vraag in een gecontroleerd experiment te beantwoorden, hebben Kelley en zijn medewerker bij UC San Diego, Varykina Thackray, gebruik gemaakt van een muismodel van PCOS, dat ontstaat door muizen het geneesmiddel letrozole te geven. Het geneesmiddel, dat wordt gebruikt om bepaalde vormen van borst kanker, blokkeert de omzetting van testosteron in oestrogeen en resulteert in een aandoening bekend staat als hyperandrogenisme. Ongeveer 80 procent van de vrouwen met PCOS hebben hyperandrogenism.

"Als je vrouwelijke muizen met letrozol behandelt, krijg je soortgelijke symptomen van wat je ziet bij vrouwen met PCOS," zei Kelley.

De helft van de muizen in de studie werden letrozole gegeven en de andere helft ontving een placebo. Beide groepen muizen aten hetzelfde dieet. Na vijf weken, kreeg de letrozole groep significant meer gewicht en waren aanzienlijk dikker dan de controlegroep. Ze hadden ook verhoogde bloedsuikerspiegel, die wordt geassocieerd met insulineresistentie.

Door naar veranderingen in de darmbacteriŽn te kijken, verzamelden de onderzoekers ook fecale proppen van elke muis en bacterieel DNA dat ze analyseerden. Door vergelijking van de fecale DNA met "barcodes" van bekende microbiŽle DNA, kon Kelley kon bepalen welke darmbacteriŽn aanwezig waren in elke muis.

Zij vonden dat het aantal verschillende soorten bacteriŽn in de letrozol-behandelde muizen veel kleiner was dan in de controlegroep. De resultaten werden gepubliceerd in januari in het tijdschrift PLOS ONE.

Verminderde diversiteit

"In het begin, verliepen dingen hetzelfde in de letrozol en controlegroepen," zei Kelley. "Maar snel vielen de darmbacteriŽle gemeenschappen als geheel uiteen. In feite zijn de letrozole muizen gewoon hetzelfde gebleven in de loop van de studie. De diversiteit van de darmbacteriŽn ging niet omhoog met de leeftijd, terwijl de controlegroep muizen juist diverser werden in de tijd. "

De onderzoekers zagen ook een toename van bepaalde bacteriŽn waarvan is aangetoond dat ze veranderen in muismodellen van obesitas, alsook in menselijke obesitas, wat suggereert dat veranderingen in de darmbacteriŽn kan bijdragen aan de metabole dysfunctie geassocieerd met PCOS, voegde hij toe.

Het is onduidelijk, echter of deze veranderingen in de darmbacteriŽn na letrozole behandeling het gevolg waren van de gewichtstoename of juist de oorzaak ervan. Kelley en zijn medewerkers zijn op dit moment bezig zich te verdiepen in deze kwestie en de eerste resultaten lijken erop te wijzen dat de microben zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor de obesitas. Als dat het geval is, betekent het dat door de microbiŽle gemeenschappen in de darm te veranderen door middel van probiotische behandeling of andere middelen, onderzoekers in staat zijn om te helpen bij het controle van de metabole stoornissen in verband met PCOS.

"Het goede deel over deze studie is, dat we niet alleen ons inzicht in de gezondheid van vrouwen hebben verhoogd, maar ook onze biologie in het algemeen en hoe we de darm microbiome kunnen besturen," zei Kelley.

Vertaling: Pieter Tau


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats