Witte vetcellen omzetten in bruine - ‘beiging’ -om diabetes te bestrijden


Penn studie onthult de signaleringsroute die nodig is voor de vorming van bruin vet.

UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA SCHOOL OF MEDECINE.

PHILADELPHIA - Onderzoekers komen dichter bij de kennis hoe je witte vetcellen kunt veranderen in bruine, in een proces genaamd “beiging," om debloedsuikerspiegel naar beneden te brengen en diabetes te bestrijden. Het team, onder leiding van Joseph Baur, PhD, assistent-hoogleraar fysiologie in de ‘Perelman School of Medicine’ van de ‘University of Pennsylvania’ publiceerde zijn bevindingen deze maand in het tijdschrift ‘Diabetes’.

“Het bruin maken van wit vet kan worden benut om diabetes te bestrijden door het verbranden van overtollige calorieën wat een daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt”, aldus Baur. "Ons werk suggereert dat het activeren van de mTOR-route een belangrijke rol speelt in dit proces." Inductie van bruine vetcellen wordt beschouwd als een veelbelovende strategie voor de bestrijding van obesitas door het vermogen van dit type cel om glucose en lipiden te metaboliseren waarbij de resulterende energie als warmte wordt afgevoerd.

Bruine en witte vetcellen, of adipocyten, spelen verschillende rollen in het lichaam. Terwijl witte adipocyten energie opslaan als grote vetdruppeltjes, bevatten bruine adipocyten kleinere vetdruppeltjes die gespecialiseerd zijn om vet te verbranden en warmte te produceren. Hiertoe zijn de bruine adipocyten verpakt in krachtpatsers, mitochondriën genaamd, die ijzer bevatten, vandaar hun bruine kleur. In feite worden kinderen geboren met bruin vet langs de rug en schouders om zich warm te houden.

Bij volwassen mensen werd de recente ontdekking van bruin vet "depots" ook geassocieerd met een lager lichaamsgewicht. Bruinachtige vetcellen, genaamd 'beige adipocyten', verschijnen ook binnen in ophopingen van wit vet als reactie op kou en andere signalen. De energiebalans in het lichaam wordt beďnvloed door bruine en beige adipocyten, welke in werking wordt gestimuleerd door koude temperaturen en andere signalen om vet en koolhydraten te verbranden.

Het belangrijkste instrument gebruikt in deze studies was rapamycine, een geneesmiddel dat het mTOR-eiwit (mechanistisch doelwit van rapamycine), dat wordt gevonden in twee verschillende eiwitcomplexen. Het werd voor het eerst ontdekt als een bijproduct van streptomycine hygroscopicus, een bacterie gevonden in een grondmonster op het Paaseiland, een eiland ook bekend als Rapa Nui, vandaar de naam. Rapamycine wordt momenteel gebruikt als een immunosuppressivum bij orgaantransplantatie, maar trok onlangs de aandacht toen werd ontdekt dat het de levensduur van muizen kon verlengen.

Interessant is dat in 2012 Baur's lab ontdekte dat rapamycine ook insulineresistentie veroorzaakt vanwege zijn vermogen om de twee takken van de mTOR signaleringsroute gecontroleerd door de eiwitcomplexen mTORC1 en mTORC2, af te remmen. Ze toonden in een diermodel aan dat deze twee takken in principe kunnen worden gescheiden om te ontleden welke route de levensduur controleert versus endocriene effecten.

In termen van de fysiologie wordt mTOR signalering betrokken bij de controle van de bloedsuikerspiegel en cholesterol en de remming verhoogt het risico op diabetes. Hoewel eerdere studies suggereerden dat mTORC1 remming de omzetting van witte vetcellen naar bruine zou bevorderen, ondersteunt het huidige werk van Baur de gedachte dat mTORC1 activiteit werkelijk nodig is voor koude-geďnduceerde ‘beiging’ van witte vetcellen. Als het activeren van mTORC1 direct kan leiden tot hetzelfde resultaat zou deze aanpak kunnen worden toegepast om diabetes te bestrijden.

In de diabetesstudie toont het team aan dat rapamycine het vermogen blokkeert van koude of geneesmiddelen om een specifieke nerotransmitterpad te activeren om de verschijning van bruine etcellen te induceren. Dienovereenkomstig zijn met rapamycine behandelde muizen koud-intolerant en kunnen zij hun lichaamstemperatuur en gewicht niet handhaven wanneer zij verplaatst worden naar een koudere omgeving.

De bevindingen demonstreren de positieve rol voor mTORC1 in de aanmaak van bruine vetcellen in witvet depots, wat enkele van de negatieve metabole effecten van de mTOR remming zou kunnen verklaren.

"Onze studie wijst op de complexe koppeling tussen mTOR signalering en het metabolisme", zegt hoofdauteur Cassie Tran, PhD, een postdoctorale medestudent in het Baur lab. "Het zal van cruciaal belang zijn om de specifieke doelstellingen van mTOR te bepalen die de oorzaak zijn van de negatieve metabole effecten met het oog op het maken van betere medicijnen die de warmtetoestand zouden kunnen verlengen. De ontdekking van een kritische signaleringsroute voor de vorming van bruin vet suggereert ook de mogelijkheid om deze te gebruiken om therapeutisch het aantal warmte producerende cellen bij obesitas en diabetes patiënten te verhogen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats