Nicotinamideriboside beschermt muizen tegen complicaties diabetes


Nicotinamideriboside verlaagt het bloedsuiker, vermindert vervette lever en voorkomt neuropathie bij prediabetes en diabetes type 2

UNIVERSITEIT OF IOWA HEALTH CARE

Volgens een nieuwe wetenschappelijke studie van de universiteit van Iowa en de Iowa City VA Health Care System kan een van nature voorkomende vitamine, nicotinamideriboside (NR), bloedsuikergehaltes verlagen, vervette lever verminderen en perifere zenuwbeschadigingen voorkomen bij muizen met prediabetes en diabetes type 2 (T2D).

De bevindingen zorgen voor een wetenschappelijke motivering om menselijke proeven op te starten om het effect te onderzoeken van NR op metabolische stoornissen, inclusief prediabetes en T2D, obesitas, vervette leverziekte en zenuwaandoeningen.

NR vormt de vitaminevoorloper van NAD+, een belangrijke cellulaire metaboliet die nodig is om onze cellen brandstof om te laten zetten in energie, maar dit neemt af naarmate men ouder wordt. NR trekt momenteel veel aandacht door zijn potentiŽle rol om de metabolische gezondheid te verbeteren en gezond ouder te worden.

"Op dit moment is er wereldwijd een ware fascinatie voor gepersonaliseerde voeding, biotechnologie en farmaceutisch onderzoek naar strategieŽn om NAD+ waarden te stimuleren. NR blijkt de belangrijkste molecule te zijn om NAD+ metabolieten te verhogen," zeggen prof. Charles Brenner, PhD, en Roy J. Carver, voorzitter Biochemie bij de universiteit van Iowa, Carver College of Medicine en hoofdauteur van de nieuwe studie.

In 2004 ontdekte Brenner, toen in Darthmouth, NR als een onverwachte vitaminevoorloper van NAD+. In de nieuwe studie, gepubliceerd op 27 mei in de uitgave van Scientific Reports, testte Brenner het effect van NR suppletie op muizen met prediabetes en diabetes type 2, samen met Randy Kardon, MD, PhD, en Mark Yorek, PhD, verbonden aan de universiteit van Iowa Health Care en de Iowa City VA Health System, en Samuel Trammell, PhD, afgestudeerd in Brenner's UI lab.

Het team bestudeerde zes muizengroepen: controlemuizen met normaal voer met of zonder NR suppletie, prediabetische muizen met een vetrijk dieet met of zonder NR suppletie, en T2D muizen met een vetrijk dieet met of zonder NR suppletie. De muizen met NR kregen dit supplement toegediend tijdens de laatste acht weken van het 21-weekse experiment.

Zoals bekend uit eerdere studies beschermde NR de prediabetische en T2D muizen heel goed tegen gewichtstoename als gevolg van een vetrijk dieet. Maar de nieuwe studie toonde ook aan dat NR andere gunstige effecten had op het totale metabolisme van het gehele lichaam van prediabetische en T2D muizen. Het beschermde de vetrijk gevoerde muizen tegen lever steatose - de opgebouwde vetglobules in de lever - die bij de prediabetische en T2D muizen die geen NR kregen ernstig was. NR verminderde ook leverbeschadiging bij de muizen met een vetrijk dieet, en verbeterde de bloedsuikergehaltes aanzienlijk bij de prediabetische en T2D muizen.

NR bood tevens bescherming tegen perifere zenuwbeschadigingen, of neuropathie, een algemene, ernstige complicatie bij prediabetes en T2D. Perifere zenuwen besturen de aanraking en pijn in de ledematen, vingers en tenen. Beschadiging van deze zenuwen kunnen pijnlijk zijn en leiden tot gevoelsverlies waardoor letsel of blessures ongemerkt kunnen optreden. Volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases heeft 60-70% van de diabetici enige vorm van neuropathie. Perifere neuropathie is de hoofdoorzaak van diabetische voetzweren en amputatie van ledematen bij patienten met T2D.

In Brenner's studie ondervonden prediabetische en T2D muizen schade aan hun gevoelszenuwen, terwijl bij de diabetische muizen ook zenuw- en spierbeschadigingen optraden. NR beschermde de prediabetische en diabetische muizen tegen neuropathie en zij behielden hun normale gevoeligheid voor hitte.

"We hebben de testmuizen met prediabetes en diabetes type 2 succesvol kunnen behandelen met de van nature voorkomende vitamine NR," zegt Brenner, tevens mededirecteur van het Obesity Research and Education Initiative, professor interne geneeskunde en lid van de Fraternal Order of Eagles Diabetes Research Center van de universiteit van Iowa. "Wat we tot nu toe hebben gezien bij muizen rechtvaardigt klinische proeven met NR bij volwassenen met overgewicht en diabetes."

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats