Focus op vetweefsel hormoon kan leiden tot behandeling diabetes


HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Boston, MA – Een nieuwe studie door onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health en collega’s beschrijven de preklinische ontwikkeling van een therapie die in principe gebruikt kan worden voor de behandeling van diabetes type 2, leververvetting en andere stofwisselingsziektes. De onderzoekers ontwikkelden een antilichaam dat de glucoseregulatie verbetert en leververvetting vermindert bij obese muizen door op een hormoon te focussen in adipoos (vet) weefsel genaamd aP2 (ook bekend als FABP4).

“Het belang van deze studie is tweeledig: 1) aP2 als kritisch hormoon in een abnormale glucose stofwisseling en 2) aP2 kan effectief gebruikt worden om diabetes te behandelen en mogelijke andere immuun-metabolische ziektes,” zegt Gökhan S. Hotamisligil, hoogleraar genetica J.S. Simmons en metabolisme en voorzitter van het Department of Genetics and Complex Diseases en het Sabri Ülker Center van Harvard Chan School.

Het werkstuk is het resultaat van een samenwerking over immuun metabolisme tussen de biofarmaceutische UCB en een team van onderzoekers onder leiding van Hotamisligil en hoofdauteur M. Furkan Burak, voorheen Hotamisligil lab medewerker en momenteel arts in opleiding interne geneeskunde bij Mount Auburn Hospital, Cambridge, MA.

Dit partnerschap koppelt UCB’s expertise van wereldklasse in monoklonale antilichamen met Hotamisligil’s inzicht en ervaring met aP2 biologie.

De groei van adipoos weefsel, karakteristiek voor obesitas, werd lange tijd in verband gebracht met een verhoogd risico op metabolische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Onlangs is duidelijk geworden dat het weefsel zelf een actieve rol speelt bij metabolische ziekten, deels door hormonen te produceren die werkzaam zijn op ver van elkaar verwijderde locaties zoals lever, spieren en hersenen die het systemische metabolisme beïnvloeden. Het Hotamisligil lab heeft kortgeleden het proteïne aP2 geïdentificeerd als essentieel hormoon dat de communicatie overbrengt tussen adipoos weefsel en de lever. Omdat aP2 niveaus aanzienlijk verhoogd zijn bij mensen met obesitas, diabetes en atherosclerose, en mutaties die aP2 verlagen resulteren in een aanzienlijk verlaagd risico op diabetes, dyslipidemie en hartziekten, zijn strategieën om de aP2 functie te modificeren veelbelovend als nieuwe therapeutische richtlijnen tegen deze veel voorkomende en slopende chronische ziekten.

In deze nieuwe studie beschrijven Burak en collega’s de ontwikkeling en evaluatie van baanbrekende monoclonale antilichamen die zich richten op aP2. Het team ontdekte dat een van deze antilichamen de glucoseregulatie effectief verbeterde bij twee onafhankelijke obesitas modellen. Bovendien werden gunstige verlagingen van het levervet waargenomen.

Deze monoclonale antilichamen hebben potentie voor een transformerende therapie-op-maat om obesitas-gerelateerde metabolische en immuun metabolische ziekten te bestrijden, zeggen de schrijvers. Dit onderzoek is nog steeds in de preklinische fase en zal nog uitgebreid geëvalueerd worden op veiligheid en effectiviteit voordat het gebruik op mensen overwogen zal worden.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats