Samenhang tussen vetten en verschil in risico op diabetes 2


Volgens een grote Europese studie, geschreven door Nita Forouhi en collegaís van de MRC Epidemiology Unit van de Universiteit van Cambridge in Engeland, is er een samenhang tussen verschillende types meervoudig onverzadigde vetten (MOVís) die in het lichaam circuleren en de verschillen in toekomstig risico op diabetes 2. De studie is opgenomen in het speciale nummer van PLOS Medicine over Diabetes Preventie.

De meeste dieetrichtlijnen raden het nuttigen van meervoudig onverzadigde vetten aan voor de gezondheid van hart en vaten, maar het is onduidelijk of en zo ja hoe de individuele soorten omega 3- en omega 6-MOVís zich verhouden tot diabetes 2. Er is vooral nog een controverse gaande over de gezondheidseffecten van linolzuur, de omega 6-vetzuur die het meest voorkomt.

De onderzoekers maten de in het bloed circulerende MOVís in bloedmonsters van mensen uit acht landen in Europa die deelnamen aan EPIC-Interact, de grootste studie ter wereld naar pas begonnen diabetes 2. Zij vergeleken de aanvangsgehaltes van 11 verschillende MOVís (4 langeketen omega 3-MOVís en 7 omega 6-MOVís) tussen een groep van 12.132 mensen die vervolgens in een periode van 10 jaar diabetes 2 ontwikkelden (n=12.132) en 15.919 mensen in een subgroep die representatief was voor de hele populatie van het EPIC onderzoek.

Na te hebben gecorrigeerd voor een aantal factoren die van invloed zouden kunnen zijn op het risico op diabetes 2 (zoals leeftijd, sekse, BMI, fysieke activiteit, socio-economische status, roken, alcohol, voeding en al aanwezige aandoeningen), was de conclusie dat een hoger niveau aan omega 6-linolzuur, dat afkomstig is uit diverse voedingsbronnen zoals plantaardige oliŽn, samenhangt met een lager risico op toekomstige diabetes 2.

Hogere gehaltes aan vier andere individuele omega 6-vetzuren stonden daarentegen juist in verband met een hoger risico op diabetes 2, terwijl omega 3-vetzuren die voornamelijk afkomstig zijn uit vis of ander zeevoedsel werd, niet in verband stonden met toekomstige diabetes 2. Verder bleek alfalinoleenzuur, een plantaardig omega 3-vetzuur, in verband te staan met een lager risico op diabetes.

De schrijvers geven toe dat er beperkingen aan hun onderzoek zijn - zoals het onvermogen om onderscheid te maken tussen voedings- en stofwisselingsinvloeden op de in het bloed circulerende MOVís; de mogelijke resterende rol van andere factoren die in de analyse werd meegenomen en de observationele aard van het onderzoek - maar hun gebruik van bloed-biomarkers voor vetzuren zorgt wel voor een afname van de problemen met meetfouten die voortkomen uit het gebruik van enquÍtes over voeding op basis van zelfrapportage.

Dit onderzoek wijst niet op enig negatief verband tussen de belangrijkste omega 6-vetzuren en het ontwikkelen van diabetes 2. Door de grote hoeveelheid gegevens uit de onderzoeksgroep, gecombineerd met de geavanceerde laboratoriumanalyses, wordt duidelijk dat er zeker reden is voor nader onderzoek naar de bijdrage van de afzonderlijke soorten MOVís, in plaats van de nadruk te leggen op de hele klasse van MOVís.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats