Opeenhoping van een 'giftig vet' metaboliet kan het risico op diabetes verhogen


Onderzoek heeft nu een verklaring waarom sommige zwaarlijvige mensen vatbaarder zijn voor diabetes dan anderen.

UNIVERSITY OF UTHA HEALTH SCIENCES.

Jarenlang wisten wetenschappers dat iemand die mager is ook diabetes kan krijgen en zwaarlijvige personen verrassend gezond kunnen blijven. Recent onderzoek geleid door wetenschappers van de ĎUniversity of Utah College of Healthí samen met een internationaal team geeft antwoord op het raadsel: accumulatie van een giftige klasse van vetmetabolieten, die bekend staan als ceramiden, verhogen de kans op diabetes type 2.

Onder patiŽnten in Singapore die een maag-bypass operatie hadden ondergaan vond men dat de ceramide niveaus een betere voorspeller van diabetes waren dan obesitas. Hoewel alle patiŽnten obesitas hadden, hadden degenen gediagnotiseerd met diabetes type 2 meer ceramide in het vetweefsel dan de anderen.

"Ceramides heben invloed op de manier waarop het lichaam omgaat met voedingsstoffen", zegt senior auteur van de studie Scott Summers, Ph.D., tevens voorzitter van ĎUtah Department of Nutrition and Integrative Physiologyí. "Ze beÔnvloeden de manier waarop het lichaam reageert op insuline, en ook hoe het calorieŽn verbrandt.Ē

In de studie online gepubliceerd in het novembernummer van ĎCell Metabolismí tonen de onderzoekers aan dat de opstapeling van ceramiden de normale functie van het vetweefsel (adipose) verhindert bij muizen.

Iemand die veel eet produceert een overmaat aan vetzuren. Deze kunnen worden opgeslagen in het lichaam als triglyceriden of verbrand tot energie. Maar bij sommige mensen worden de vetzuren omgezet in ceramiden.

Op het moment dat ceramiden worden gevormd kan het vetweefsel niet meer adequaat werken, en vet dat belandt in de aders of het hart brengt schade toe aan andere perifere weefsels. Tot nu toe wisten de wetenschappers niet hoe ceramiden schade aan het lichaam konden veroorzaken.

De drie jaar durende studie vond dat het toevoegen van ceramiden aan vetcellen bij mensen of muizen, ervoor zorgde dat ze niet meer reageerden op insuline en hun vermogen om calorieŽn te verbranden sterk verminderde. De muizen werden ook vatbaarder voor diabetes en leververvetting.

Daarentegen vonden zij ook dat muizen met minder ceramiden in hun vetweefsel werden beschermd tegen insulineresistentie, een eerste teken van diabetes. Met behulp van genetische manipulatie hadden de onderzoekers het gen dat verzadigde vetten omzet in ceramiden verwijderd.

De bevindingen wijzen erop dat hoge niveaus ceramiden het risico van diabetes kunnen verhogen en lage niveaus zouden kunnen beschermen tegen de ziekte.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats