Stop blootstelling aan synthetische chemicaliŽn en voorkom 150.000 diabetes gevallen


British Medical Journal

Door blootstelling aan gewone synthetische chemicaliŽn in het milieu met 25% terug te brengen, kunnen meer dan 150.000 gevallen van diabetes in Europa voorkomen worden en elk jaar Ä4,5 miljard bespaard worden, volgens on line gepubliceerde calculaties in de Journal of Epidemiology & Community Health.

Een groeiende hoeveelheid conclusies laat zien dat milieu 'vervuilers' zoals ftalaten (weekmakers), pesticiden en polychloorbiphenylen of PCB's (gebruikt in koelvloeistoffen in koelkasten en andere elektrische apparaten) metabolische aandoeningen bevorderen - met name obesitas en diabetes - door de productie en regulatie van onze hormoonhuishouding te verstoren.

In een poging om de potentiŽle bijdrage van deze 'endocriene verstoorders' aan nieuwe gevallen van diabetes type 2 in Europa - en de gerelateerde kosten - in kaart te brengen, gebruikten de onderzoekers gegevens van de Zweedse Prospective Investigation of the Vasculature in Uppsala Seniors Study (PIVUS).

Voor dit onderzoek werd het bloed onderzocht van ruim duizend 70/75-jarigen in Uppsala op ftalaten, de pesticide dichlorodiphenyldichloroethyleen (afbraakproduct van DDT), PCB's en perfluoroctaandeeltjes (gebruikt in een breed scala van consumentenproducten, variŽrend van textiel en tapijt tot schoonmaakmiddelen, bakpapier en teflonpannen).

De onderzoekers calculeerden het aantal gevallen van diabetes in deze leeftijdsgroep met behulp van gangbare Europese gegevens en relevante Zweedse bevolkingsgegevens en berekenden de jaarlijkse behandelkosten (cijfers van 2010), verzameld gedurende een periode van 10 jaar.

Vervolgens berekenden zij de uitkomst met een verminderde blootstelling van 25% van vier componenten (PCB 153, monoethylftalaat, diclorophenyldichloroethyleen en perfluoroctaanzuur), rekening houdend met de invloed van andere mogelijke factoren zoals geslacht, gewicht (BMI), lichamelijke gezondheid, dagelijks aantal calorieŽn en dagelijks alcoholgebruik.

Ze gebruikten al deze informatie om een PAF (population attributable fraction) niveau te berekenen - een inschatting van de theoretische gevolgen van een risicofactor bij een bevolkingsgroep, in plaats van een individu - voor een verminderde blootstelling van 25% aan alle vier de componenten en afname in BMI.

Hun berekeningen lieten zien dat als de BMI met 25% daalde, dit zich zou vertalen in een 40% daling van vooral diabetes in deze Europese leeftijdsgroep, weergegeven door 469.172 minder gevallen en een jaarlijkse besparing van Ä13,9 miljard.

Hoewel een stuk minder, laten de berekeningen zien dat een vermindering van 25% blootstelling aan elk van de vier synthetische chemicaliŽn hoe dan ook een afname van 13% kan betekenen van voornamelijk diabetes onder 70/75-jarigen. En dit kan in principe zorgen voor 152.481 minder jaarlijkse gevallen van diabetes, met als gevolg een besparing van Ä4,51 miljard per jaar.

De onderzoekers geven toe dat er vraagtekens gezet kunnen worden bij de toepassing van relatief beperkte gegevens om zulke cijfers te berekenen, maar ze benadrukken dat verschillende andere onderzoeksgroepen bepaalde chemicaliŽn al in verband hebben gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2.

"Onze uitkomsten spreken ook de noodzaak uit voor een sterk vangnet van veiligheidsvoorschriften, dat proactief de chemische gevaren vaststelt voordat deze algemeen gebruikt worden, en het gebruik van veiligere alternatieven," schrijven zij... "Bij gebrek aan zo'n vangnet kunnen nieuw ontwikkelde synthetische chemicaliŽn optreden als diabetogenisch, en daarmee in de plaats komen van verbannen of vervangen gevaarlijke chemicalien."

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats